21.5 C
București
joi, 30 iunie 2022
AcasăȘtirile zileiSănătateTop analize recomandate dacă vreți să slăbiți sănătos

Top analize recomandate dacă vreți să slăbiți sănătos

Conform cifrelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, obezitatea a atins cote alarmante în ultimii ani: față de 1975, numărul persoanelor afectate s-a triplat. Acest flagel ucide anual 2,8 milioane de oameni din cauza bolilor asociate cu kilogramele în plus: afecțiuni cardiovasculare, diabet și chiar cancer. Iar numărul persoanelor expuse acestor riscuri medicale creşte alarmant în fiecare an, în condiţiile în care, de pildă, în 2016 existau aproape două miliarde de persoane supraponderale, 650 de milioane dintre acestea fiind deja obeze. De aceea, specialiştii atrag atenţia că nici un kilogram în plus nu trebuie neglijat, însă orice dietă trebuie să debuteze cu o evaluare corectă a stării de sănătate. De regulă, 70% dintre afecțiuni apar din cauza stilului de viață dezechilibrat, iar obezitatea nu face excepție.

„Trebuie să investigăm mai întâi de toate funcția tiroidiană printr-o ecografie și prin câteva investigații specifice bunei funcționări a tiroidei, adică hormonii tiroidieni. Apoi, trebuie să facem o ecografie abdominală pentru a vedea încărcarea în grăsime a organelor interne. Majoritatea persoanelor obeze au ficatul gras și, în general, organele încărcate cu grăsime. Unde avem grăsime: pe organele interne (ficatul gras e cel mai cunoscut, o depunere a grăsimii specifică bărbaților), în circulație (colesterolul, trigliceridele, fracțiunile de colesterol, acest lucru e specific atât bărbaților, cât și femeilor) și subcutanat, acea grăsime vizibilă cu ochiul liber (specifică femeilor). Mai apoi, facem investigațiile uzuale, care țin de funcția ficatului, a rinichiului, metabolismul glucidelor, adică al zaharurilor și grăsimilor”, recomandă medicul Ioan Florin Bălănică, expert în medicina stilului de viață.

 

Analiza grăsimilor în sânge, utilă în schema de slăbit

„Trebuie să identificăm cantitatea de grăsimi din sânge, adică colesterolul, fracțiunile de colesterol și trigliceridele, pentru că de cele mai multe ori la un pacient supraponderal ele sunt crescute, cele de pe organele interne și depuse subcutanat. Totodată, este foarte important să verificăm dacă pacientul are tensiunea bună, pentru că bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în România și UE. Dacă întâlnim un pacient care, pe lângă obezitate, are diabet sau o stare prediabetică, hipertensiune arterială și acidul uric crescut, adică metabolismul proteinelor defectuos, acel pacient se află în sindrom metabolic, o patologie complexă care asociază și boala sforăitului sau ronhopatia cronică, iar pericolul este mare pentru că poate să decedeze în somn. Nu trebuie să ne jucăm cu astfel de lucruri, iar sindromul metabolic trebuie să-l identificăm din timp, el, din păcate, e subdiagnosticat în România și tratat pe bucăți, adică nutriționistul se ocupă de obezitate, diabetologul de diabet, cardiologul de zona de hipertensiune arterială. E foarte important să integrăm lucrurile. În metoda mea, privim pacientul integrator și holistic și din toate perspectivele”, completează specialistul care a tratat sute de pacienți cu probleme de greutate.

 

Glicemia şi vitamina D, la control

Din lista de analize necesare pentru a decide cea mai bună conduită în privința obezității fac parte evaluarea glicemiei, dar și a nivelului de vitamina D. Orice potențială afecțiune generează anumite meniuri și schimbări în stilul de viață. O greșeală frecventă a celor care vor să slăbească este activitatea fizică intensă, în condițiile unui număr impresionant de kilograme în plus. Medicul recomandă mișcarea funcțională, însă numai după o evaluare atentă. „Trebuie să identificăm starea articulațiilor, pentru că dacă dorim ca acel pacient să urmeze un program de mișcare (în cazul metodei mele – mișcarea funcțională) trebuie să știm dacă poate să facă acest lucru și care e gradul de activitate fizică la care poate fi supus. În concluzie, e important să investigăm funcția tiroidei, funcția ficatului, a rinichiului, metabolismul grăsimilor, metabolismul glucidelor, metabolismul proteinelor, să investigăm funcția cardiovasculară printr-un EKG și prin măsurarea tensiunii arteriale și, opțional, vitamina D. În rest, sigur că fiecare persoană are particularităţi și trebuie să ne adresăm în mod diferit”, descrie dr. Florin Ioan Bălănică cei mai importanți parametri în evaluarea și tratarea excesului ponderal.   

 

Atenţie la proporţii!

Persoanele supraponderale au un index de masă corporală mai mare de 25, în timp ce obezitatea este asociată cu un index de masă corporală mai mare de 30. Acesta se calculează prin împărțirea greutății exprimate în kilograme la înălțimea în metri la pătrat. Însă trebuie luate în calcul și circumferința abdominală, precum și compoziția greutății.

 

7 analize de bază necesare stabilirii unei diete

– Hemograma completă (HLG) oferă informații despre posibile afecțiuni medicale.

– Testarea hormonilor tiroidieni TSH, T3 și T4 poate depista o hiper sau hipotiroidie.

– Analiza grăsimilor din sânge (colesterol şi trigliceride, inclusiv fracţionat: colesterolul bun – HDL –
și rău – LDL).

– Transaminazele TGO și TGP permit observarea stării de sănătate a ficatului.

– Proteine totale, calciu și minerale (magneziu, zinc, potasiu, fier și sodiu) – acestea pot indica, între altele, o deshidratare a organismului, dacă au valori crescute, sau afecţiuni grave, cum ar fi ciroza, în cazul unor valori scăzute.

– Glicemia – valorile normale ale zahărului din sânge dau undă verde unui regim de slăbire.

– Sumarul de urină – o analiză esenţială ce permite determinarea nivelului calciului, creatininei, proteinelor și ureei din urină, oferind indicii referitoare la posibilele retenții de apă, precum și la prezența unor boli, cum sunt diabetul, reumatismul, insuficiența renală.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Raperul R. Kelly a fost condamnat la 30 de ani de închisoare: ”Ai distrus multe vieți”

R. Kelly a fost condamnat la 30 de ani de închisoare pentru trafic sexual. Acesta și-a folosit celebritatea și averea sa timp de decenii...
Ultima oră
Pe aceeași temă