10.3 C
București
joi, 23 septembrie 2021

Sorina Pintea, despre strategia referitoare la persoanele cu HIV

„Strategia este în dezbatere în acest moment la Ministerul Sănătăţii. Din punctul nostru de vedere, lucrurile s-au încheiat. Există diverse probleme ridicate de asociaţiile de pacienţi, probleme care nu se pot rezolva în cadrul Ministerului Sănătăţii. Eu am propus să negociem ultimele detalii legate de această strategie, iar celelalte lucruri să fie discutate punctual. (…) Motivele pentru care stăm în loc nu sunt, din punctul meu de vedere, normale. Eu am dat termen celor din Agenţia Naţională de Programe şi celor din Ministerul Sănătăţii ziua de vineri să o prezinte şi îmi asum, în calitate de ministru, să public pe transparenţă decizională această strategie, astfel încât să putem să începem să lucrăm”, a declarat ministrul Sănătăţii, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Întrebată cum comentează demersul a 13 organizaţii neguvernamentale din România şi Europa care au trimis premierului Viorica Dăncilă o scrisoare deschisă, prin care atrag atenţia asupra lipsei de medicaţie pentru persoanele cu HIV/SIDA, Sorina Pintea a arătat că probleme există şi din cauza furnizorilor de medicamente, dar şi din cauza spitalelor care gestionează astfel de programe.

„În acest moment, la Ministerul Sănătăţii este o întâlnire între Agenţia Naţională de Programe şi reprezentanţii furnizorilor de medicamente, pentru că am întâmpinat probleme inclusiv din cauza lor. Pe de altă parte, spitalele care gestionează asemenea programe ar fi trebuit să declanşeze o procedură de achiziţie pentru medicamente, având în vedere faptul că au cerut o suplimentare de buget. După cum ştiţi, rectificarea este abia acum finalizată. Există punctual centre care nu pot asigura tratamentul şi cei de la MS au repartizat medicamente din alte centre pentru a putea acoperi nevoile din centrele respective. Pe de altă parte, există şi o problemă de prost management. (…) Tot săptămâna aceasta s-au semnat la MS 52 de acorduri cadru pentru medicamentele necesare programului”, a precizat Pintea.

Treisprezece organizaţii neguvernamentale din România şi Europa au trimis premierului Viorica Dăncilă o scrisoare deschisă, prin care atrag atenţia asupra lipsei de medicaţie pentru persoanele cu HIV/SIDA.

„La mai puţin de două luni distanţă de preluarea de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, stocurile de medicamente utilizate în tratarea persoanelor care trăiesc cu HIV sunt extrem de scăzute şi riscă să nu asigure necesarul de tratament pentru cei peste 20.000 de pacienţi”, se arată într-un comunicat al organizaţiilor.

Totodată, acestea reclamă lipsa unui mecanism intersectorial şi interministerial de coordonare în acest domeniu şi solicită reinstituirea Comisiei Naţionale HIV/SIDA, respectiv adoptarea în regim de urgenţă a Planului Naţional care să permită finanţarea activităţilor de prevenire şi combatere a HIV/SIDA.

Potrivit sursei citate, România nu mai are de zece ani o Strategie Naţională HIV şi o Strategie Naţională privind Sănătatea şi Drepturile Sexuale şi Reproductive.

Ultima oră
Pe aceeași temă