9.8 C
București
vineri, 15 octombrie 2021

Sistemul cardului de sănătate, pe masa procurorilor DNA

Potrivit raportului, s-au cheltuit zeci de milioane de euro din bani publici și din fonduri europene pentru întreținerea celui mai mare sistem informatic al țării care de abia marţi, 6 august, a fost repus în funcţiune, după aproape 40 de zile de blocaje. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a trimis la DNA documentele care atestă neregulile. De pildă, CNAS a cheltuit în 2016 nu mai puţin de 4 milioane de euro unei firme IT care ar fi trebuit să asigure mentenanța şi suportul tehnic, însă aceasta nu a intervenit motivând că defecţiunile sunt anterioare semnării contractului. În plus, peste 25 de milioane de euro din fonduri europene au fost investiţi pentru instruirea tehnică a mai multor angajaţi ai CNAS care să asigure întreţinerea platformei electronice a asigurărilor de sănătate. Cu toate acestea, doar un singur salariat avea această responsabilitate. De altfel, fostul preşedinte interimar al instituţiei, Răzvan Vulcănescu, intenţiona să angajeze specialişti în IT promiţându-le salarii colosale.

Raportul mai arată că, în 2017, platforma informatică a avut hibe majore de securitate, iar persoane neautorizate au putut accesa datele medicale ale pacienţilor. Firma care ar trebui să asigure mentenanța sistemului IT al cardului de sănătate (CEAS) și a platformei IT a asigurărilor de sănătate (PIAS) a fost desemnată pe 30 iunie 2016. Este vorba de SC Team Net International SA, compania fondată de fostul parlamentar Sebastian Ghiță, iar valoarea contractelor a fost anunțată atunci la peste cinci milioane de euro, cele două contracte acoperind o perioadă de trei ani.

 

„Indolența şi nepăsarea unora a dus la funcţionarea proastă a acestui sistem. Vinovații trebuie să plătească”.(Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii)

 

Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Ultima oră
Pe aceeași temă