13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSănătateSe impune Legea vaccinării. Proiectul va fi discutat în Camera Deputaților

Se impune Legea vaccinării. Proiectul va fi discutat în Camera Deputaților

Problema noului coronavirus, care a creat panică în anumite comunități din România, readuce în discuție faimoasa Lege a vaccinării.

Deși coronavirusul nu a produs, din fericire, niciun deces în România, gripa a produs deja 49 de morți, numai în acest sezon – adică în ultimele luni. Oamenii care mor de gripă nu mai impresionează pe nimeni în România, deși împotriva gripei există vaccin (neobligatoriu), iar fiecare român poate alege dacă și-l face sau nu.

O altă boală pentru care există vaccin este rujeola. În România, numărul total de cazuri de rujeolă, până la data de 28 februarie 2020, a fost de 19 520, dintre care 64 au produs decese. 

Proiectul Legii vaccinării, deja aprobat de Senat și care va fi discutat și, eventual, aprobat în Camera Deputaților în următoarele zile, precizează că vaccinările în România sunt de următoarele tipuri:

a)     De rutină, obligatorii, conform calendarului național de vaccinare

b)    Pentru situații speciale – situaţiile epidemiologice care implică vaccinarea ca măsură de intervenţie în vederea limitării bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare

c)     Pentru grupe populaționale la risc

d)    Recomandate – alte vaccinări decât cele menționate anterior, cu vaccinuri pentru care există autorizație de punere pe piață, pe teritoriul României, pentru care există disponibil vaccin, administrate la indicația medicilor și la solicitarea persoanelor adulte și a părinților sau a reprezentanților legali, în cazul copiilor.

Vaccinurile obligatorii vor fi cele incluse în schema națională de vaccinare, care este aprobată prin Hotărâre de Guvern. În plus, vaccinarea poate deveni obligatorie și pentru alte vaccinuri, în cazul apariției unor epidemii care pot fi contracarate prin vaccinare.

Imediat după ce Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică, în anul 2017, proiectul Legii vaccinării, pe internet a apărut și o petiție online împotriva acestuia, petiție care a adunat până acum aproape 12.000 de adeziuni. Este foarte posibil ca unii dintre semnatari să nu fi citit complet textul petiției, în condițiile în care cel puțin unul dintre paragrafele documentului care le era propus pentru semnare sună aberant.

„Ați văzut-o pe tanti cu rochia și geanta frigorifică roz, care ținea lângă sandwich și apa dânsei vaccinurile? Exact așa va fi. În parc, la WC, pe plajă, în pădure, va veni cineva cu seringa să vă fugărească copiii și pe voi. Ce dacă vor ține vaccinurile în căldură la 40 de grade. Se vor alege doar cu un avertisment, în timp ce părintelui îi moare copilul!”, susține petiția împotriva vaccinării.

Este imposibil de înțeles cum un asemenea “avertisment” a putut aduna semnături de susținere.

Poate și această petiție i-a impulsionat pe cei câteva zeci de români care au protestat, luni (acum două zile), în fața Palatului Parlamentului, împotriva Legii vaccinării. Protestul se desfășura chiar în ziua în care Comisia de Sănătate din Camera Deputaților urma să dea un aviz asupra acestui document.

În ciuda acestui scandal, avizul Comisiei de Sănătate a fost pozitiv. Textul acceptat de Comisie precizează că părintele care refuză să accepte vaccinarea copilului său va fi obligat să meargă la o consiliere pe tema vaccinării, consiliere realizată de medicul de familie. Dacă însă părintele refuză și consilierea, el poate fi amendat cu sume cuprinse între 500 de lei și 10.000 de lei.

“Sancțiunile îi privesc, deci, pe părintii care nu își asumă responsabilitatea de informare”, a explicat deputatul USR Tudor Pop, membru al Comisiei de Sănătate. Tot potrivit textului avizat de Comisia de Sănătate, “scoaterea din colectivitate se întâmplă într-un singur scenariu, cel în care are loc o epidemie și copilul nu este protejat de vaccin”.

Votul în plenul Camerei Deputaților asupra acestui proiect de lege ar urma să se desfășoare săptămâna viitoare.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...

Ciolacu: Gabriela Firea va câștiga alegerile pentru Primăria Capitalei cu sau fără Piedone în cursa electorală

Premierul Marcel Ciolacu s-a declarat convins, miercuri, că preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, va câştiga alegerile pentru Primăria Capitalei, indiferent dacă Cristian Popescu Piedone...

Găgăuzia vrea ca Republica Moldova să fie în uniunea economică a Rusiei, nu în UE

Guvernatoarea Găgăuziei - regiune autonomă a Republicii Moldova - a declarat că Republica Moldova ar trebui să facă parte din Uniunea Economică Eurasiatică, alături...
Ultima oră
Pe aceeași temă