15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSănătateReclamele agresive din industria tutunului, denunţate la unison

Reclamele agresive din industria tutunului, denunţate la unison

Cu ocazia „Zilei Naţionale Fără Tutun”, marcată pe 15 noiembrie, în scopul sensibilizării opiniei publice legat de beneficiul renunţării la fumat, comunitatea medicală trage un nou semnal de alarmă cu privire la încercările industriei tutunului de a distruge eforturile și progresele substanțiale în ocrotirea sănătăţii populaţiei, în contextul reorientării strategice de marketing din ultimii ani, prin noi produse – țigări electronice sau produse din tutun încălzit.

Aceste produse sunt expuse drept alternative „mai sănătoase” ale  tutunului convenţional, România fiind una din ţările alese pentru studiile pilot ale unor companii multinaţionale de tutun. Experţii reclamă faptul că ţinta acestei campanii este în special generația tânără, căreia noile produse din tutun îi sunt prezentate în locurile publice în forme cât mai atractive și pentru care industria tutunului nu ezită să sponsorizeze diverse evenimente. Aceştia menţionează şi faptul că în ultima perioadă se înregistrează încercări de infiltrare a industriei tutunului  în activităţile medicale ale unor organizaţii non-guvernamentale şi asociaţii medicale profesionale, cu tentative de asociere a numelui unor medici racolați sub contract de către această industrie cu numele unor personalităţi medicale şi cadre universitare recunoscute pentru efortul depus ani la rând pentru controlul tutunului.

Pe de altă parte, se încearcă amânarea completării legislației de control al consumului de tutun cu amendamente referitoare la noile produse, şi crearea unui nou cadru de normalizare în spaţiul public a consumului de ţigară electronică şi tutun încălzit. Luna trecută, guvernele și autoritățile de sănătate publică din 148 de țări, reunite la Geneva, au decis reglementarea unitară a oricărui produs din tutun ca un produs adictiv, deoarece consumul de tutun reprezintă prima cauza de boală prevenibilă în lume. Totodată, s-a hotărât ca dispozitivele utilizate pentru consumul noilor produse din tutun să fie reglementate, inclusiv din punct de vedere al publicităţii şi promovării, la fel ca produsele din tutun.

 

Declaraţie pentru demascarea sponsorizărilor

Asociatiile profesionale medicale solicită tuturor asociaţiilor medicale profesionale şi de pacienţi să se delimiteze industria tutunului, să nu accepte finanțări de la aceasta și să nu se lase manipulaţi cu privire la asa-zisele efecte mai puțin nocive ale noilor oferte de ţigări electronice și produse de tutun. Medicii au propus un model de declaraţie pentru toti medicii şi toate asociaţiile profesionale sau de pacienţi din ţară, declaratie care să permită o transparentizare a posibilelor relaţii contractuale sau de sponsorizare cu industria tutunului a medicilor, asociaţiilor profesionale şi  ONG cu profil medical sau de sănătate publică.

Încă de la începutul anului 2018, cele peste 350 de organizații membre ale Inițiativei 2035 Fără Tutun au solicitat printr-un document de poziție autorităților române să inițieze modificări legislative care să adreseze situația de “urgență de sănătate publică” reprezentată de consumul de tutun în rândul adolescenților și tinerilor în România.

Reunite în Inițiativa 2035 – Prima Generație Fără Tutun a României, printre asociatiile semnatare se numără Societatea Romana de Cardiologie, Societatea Română de Pneumologie, Forumul Naţional de Prevenţie, Societatea Română de Medicină Internă, Societatea Naţională de Medicina Familiei, Fundaţia Română a Inimii, Colegiul Medicilor din România, Secţia de Ştiinţe Medicale a Academiei Române, Societatea Română de Chirurgie Vasculară, Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică, Societatea Română de Endocrinologie, Societatea de Medicină de Urgență și Catastrofă din România, Organizatia Mondiala a Sănătății, universități și facultăți de medicină din București, Oradea, Timișoara, Cluj, Târgu Mureș și Constanța, precum și asociatii ale pacienților din România.

Asociatiile profesionale medicale solicită Parlamentului și Guvernului României reglementarea unitară a tuturor produselor care conțin tutun.

 

Alarmant

115 români mor în fiecare zi ca urmare a efectelor nocive ale fumatului,, aproximativ 42.000 de decese în fiecare an. Fumatul omoară, în special, prin cancer pulmonar (85% dintre cancerele pulmonare sunt cauzate de fumat) și prin boli cardiovasculare (fumatul fiind factorul de risc numărul 1 pentru infarctul de miocard). Drept urmare, speranța de viață a fumătorilor este cu 10 ani mai redusă comparativ cu cea a nefumătorilor. Studiile independente demonstrează fără dubiu că tutunul este unul dintre cele mai mari pericole pentru sănătatea publică și un factor de risc major.

 

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Despăgubiri record după prăbușirea podului Francis Scott Key din Baltimore

Despăgubirile pe care le vor plăti companiile de asigurări în urma prăbușirii podului Francis Scott Key din Baltimore ar putea să fie cele mai...

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă