9.8 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021

Raed Arafat: Începem distribuirea primelor 300.000 teste rapide antigen

Primul lot de 300.000 teste rapide antigen, din cele 3 milioane comandate de Ministerul Sănătății, pleacă de joi către unitățile medicale din țară pentru a le permite celor din Unitățile de Primiri Urgențe să depisteze în maxim un sfert de oră dacă persoana testată este sau nu infectată cu Covid-19.

„Începem distribuirea primelor 300.000 de teste rapide de antigen la nivel naţional din cele trei milioane care s-au contractat. Săptămâna viitoare vom distribui încă o tranşă. Asta înseamnă că la nivel de servicii de urgenţă, camere de gardă, spitale, poate chiar la nivelul serviciilor de ambulanţă o să începem să dăm aceste teste, posibilitatea de a testa şi de a obţine un rezultat rapid va fi mult mai mare. Deci testarea va fi mai intensă, mai frecventă, poate şi mult mai mare decât să recoltezi şi aştepţi PCR-ul.”, a spus miercuri seară Raed Arafat, într-o emisiune la Digi 24.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății a precizat că distribuirea primului lot de teste rapide antigen se încheie sâmbătă, 19 decembrie, și că acestea nu vor fi folosite pentru testarea persoanelor asimptomatice.

„Nu testăm asimptomatici. Săptămâna viitoare vom începe să dăm şi serviciilor de ambulanţă, şi atunci când te duci la un suspect, la un simptomatic, atunci da, poţi să faci testul. Deci să înţeleagă lumea: nu vom face teste la cerere, la telefon, să vină ambulanţa să mă testeze. Exclus. Dacă ne chemi şi vedem că nu ai simptome, nu te testăm, pentru că asta înseamnă că pui sistemul de urgenţă sub presiune.”, a explicat Raed Arafat.

Ultima oră
Pe aceeași temă