25.4 C
București
duminică, 26 septembrie 2021

Proiect legislativ: testări gratuite într-un program național susținut de la bugetul statului

Procedura ar urma să se desfășoare în cadrul unui Program Național de Testare pentru determinarea infectărilor cu noul coronavirus ce va derulat prin Ministerul Sănătății. Dacă trece de votul parlamentarilor, finanţarea Programului Naţional de Testare pentru determinarea infectărilor cu noul coronavirus se va face din Fondul de Rezervă al Guvernului.

„Cetăţenii români care doresc să se testeze pentru determinarea infectărilor cu noul coronavirus SARS-CoV-2 o pot face gratuit în reţeaua de sănătate publică de stat sau contra cost în reţeaua privată de sănătate. Pentru testările efectuate contra cost în reţeaua privată de sănătate, Ministerul Sănătăţii prin DSP-urile judeţene şi a Municipiului Bucureşti va deconta contravaloarea acestora pe bază cererii însoţită de dovadă plăţii şi a buletinului de analiză în maxim 30 de zile de la depunere.”, sunt prevederi cuprinse în proiectul de lege.

Inițiatorii argumentează o astfel de măsură prin numărul tot mai mare de infectări cu Covid-19 raportat la o cifră mică a testelor efectuate de români la cerere din cauza costului ridicat al unei testări. Documentul, semnat de deputații Pro România Victor Ponta, Nicolae Bănicioiu, Ion Mocioalcă și Gabriel Petrea, va intra mai întâi în dezbaterea Senatului iar apoi trebuie votat de Camera Deputaților, ca for decizional.

Ultima oră
Pe aceeași temă