14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSănătateProf. Dr. Galajda Zoltán despre cum se tratează boala arterială periferică

Prof. Dr. Galajda Zoltán despre cum se tratează boala arterială periferică

Când o persoană dezvoltă boala arterială periferică, picioarele sau brațele sale – de obicei picioarele – nu primesc suficient flux de sânge pentru a funcționa corect. Această afecțiune poate provoca simptome neplăcute, cum ar fi durerea picioarelor la mers (claudicație).

Boala arterială periferică este, de asemenea, un semn al unei acumulări de depozite grase în artere (ateroscleroză). Această afecțiune poate îngusta arterele și poate reduce fluxul de sânge din picioare și, ocazional, din brațe. Adesea, această afecțiune poate fi tratată cu succes prin exerciții fizice, o dietă sănătoasă și renunțarea la orice formă de tutun.

Sfaturi scurte ale Prof. Dr. Galajda Zoltán despre boala arterială periferică:

Cea mai bună modalitate de prevenire a bolilor arteriale periferice este activitatea fizică.

Cea mai frecventă cauză a bolii arteriale periferice este acumularea de colesterol în artere.

Boala arterială periferică este un factor de risc al afecțiunilor cardiace mai grave.

Simptomele BAP includ amorțeală și durere la nivelul picioarelor.

 

Care sunt simptomele specifice bolii arteriale periferice?

În timp ce mulți oameni cu afecțiuni ale arterei periferice au simptome ușoare sau nu prezintă simptome, unii oameni au dureri de picioare atunci când merg (claudicație) sau prezintă diverse simptome deranjante.

Simptomele posibile sunt:

· Căderea părului din zona picioarelor.

· Claudicație intermitentă – mușchii coapsei sau ai gambei pot fi dureroși atunci când pacientul merge sau urcă scări; unele persoane prezintă dureri în zona șoldurilor.

· Slăbiciune a picioarelor.

· Senzație de răceală/ frig în zona piciorului.

· Amorțeală a picioarelor.

· Unghii fragile sau care cresc într-un ritm încet.

· Răni sau ulcere la picioare și incapabilitatea picioarelor de a se vindeca

· Pielea de pe picioare devine strălucitoare, palidă sau albăstruie.

· Dificultate în găsirea pulsului în picior.

· Disfuncție erectilă (impotență la bărbați, probleme în realizarea sau susținerea unei erecții).

 

Când trebuie să apelăm la medicul specialist în cazul bolii arteriale periferice?

Dacă aveți dureri de picioare, amorțeală sau alte simptome, nu le considerați ca o parte normală a îmbătrânirii. Sunați-vă medicul și faceți o programare.

Chiar dacă nu aveți simptome de boală arterială periferică, poate fi necesar să fiți examinat de un specialist dacă:

· Dacă aveți peste 65 de ani

· Dacă aveți peste 50 de ani și aveți antecedente de diabet sau dacă sunteți fumător

· Dacă aveți sub 50 de ani și suferiți de diabet sau de alți factori de risc ai bolii arteriale periferice, cum ar fi obezitatea sau tensiunea arterială ridicată

· Dacă aveți ateroscleroză

· Dacă aveți un nivel ridicat de colesterol

 

Ce cauzează boala arterială periferică?

Boala arterială periferică este adesea cauzată de ateroscleroză. În ateroscleroză, depozitele de grăsime se acumulează pe pereții arterelor și reduc fluxul de sânge.

Deși discuțiile despre ateroscleroză se concentrează de obicei pe inimă, boala poate afecta și de obicei afectează arterele din întregul corp. Când afectează arterele care furnizează sânge membrelor, provoacă boli ale arterelor periferice.

Mai rar, cauza bolii arterelor periferice poate fi inflamația vaselor de sânge, o leziune a membrelor, anatomia neobișnuită a ligamentelor sau a mușchilor sau expunerea la radiații.

 

Care sunt factorii de risc care pot declanșa boala arterială periferică?

Factorii care cresc riscul de dezvoltare a bolii arteriale periferice includ:

· Fumatul

· Diabetul

· Obezitatea

· Tensiunea arterială crescută

· Colesterolul ridicat

· Creșterea vârstei, în special după vârsta de 65 de ani sau după 50 de ani, dacă aveți factori de risc pentru ateroscleroză

· Un istoric familial de boală a arterelor periferice, boli de inimă sau accident vascular cerebral

· Niveluri ridicate de homocisteină, un aminoacid care ajută corpul să producă proteine, pentru a construi și a menține țesutul

· Persoanele care fumează sau au diabet au cel mai mare risc de a dezvolta boli ale arterei periferice din cauza fluxului sanguin redus.

 

Cum poate fi diagnosticată boala arterială periferică?

Există mai multe moduri în care boala arterială periferică poate fi diagnosticată, precum:

Indicele gleznă-braț : este cel mai frecvent test pentru detectarea bolii arteriale periferice. Acest test compară tensiunea arterială a gleznei cu tensiunea arterială din braț.

Ecografia, angiografia și testele de sânge – pot fi, de asemenea, recomandate pentru a verifica nivelurile de colesterol, homocisteină și proteina C-reactivă.

Imagistica Doppler și cu ultrasunete (Duplex) – o metodă neinvazivă care vizualizează artera cu ajutorul unor unde sonore și măsoară fluxul sanguin într-o arteră pentru a indica prezența unui blocaj.

Angiografie tomografică computerizată (CT) – un alt test neinvaziv care ilustrează arterele abdomenului, bazinului și picioarelor pacientului. Acest test este deosebit de util la pacienții cu stimulatoare cardiace sau stenturi.

Angiografia prin rezonanță magnetică (MRA) – oferă informații similare cu cele generate de o scanare CT, dar fără a fi nevoie de raze X.

Angiografie – aceasta este în mod normal rezervată pentru utilizare împreună cu procedurile de tratament vascular.

Daca este lăsată nediagnosticată sau netratată boala arterială periferică poate fi periculoasă. Aceasta poate duce la simptome dureroase, pierderea piciorului, risc crescut de boală a arterelor coronare și ateroscleroză carotidă (o îngustare a arterelor care furnizează sânge creierului).

 

Care sunt metodele de tratament pentru boala arterială periferică?

Tratamentul bolii arterelor periferice are două obiective majore:

Gestionarea simptomelor, cum ar fi durerea picioarelor;

Oprirea progresiei aterosclerozei pe tot corpul pentru a reduce riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.

Unii pacienți pot fi capabili să atingă aceste obiective prin unele modificări ale stilului de viață, mai ales dacă sunt făcute timpuriu. Dacă fumați, renunțarea este cel mai important lucru pe care îl puteți face pentru a reduce riscul de complicații. Mersul pe jos sau alte exerciții fizice, făcute în mod regulat, vă pot ameliora dramatic simptomele.

De asemenea, specialistul vă poate prescrie medicamente pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge, scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului și pentru a controla durerea și alte simptome.

Medicație:

Pentru tratarea bolii arteriale periferice, medicul specialist poate recomanda următoarea medicație, în funcție de nevoile fiecărui pacient:

· Medicamente care scad colesterolul;

· Medicamente pentru hipertensiune arterială;

· Medicamente pentru controlul glicemiei;

· Medicamente pentru prevenirea cheagurilor de sânge;

· Medicamente pentru ameliorarea simptomelor (durerii).

Tratament chirurgical al bolii arteriale periferice:

În unele cazuri, angioplastia sau intervențiile chirurgicale pot fi necesare pentru a trata boala arterelor periferice.

Angioplastie: o angioplastie coronariană se efectuează folosind anestezic local.

Astfel, medicul specialist va introduce un tub subțire și flexibil (numit cateter) într-una dintre artere printr-o incizie în zona inghinală, a încheieturii mâinii sau a brațului (în funcție de zonele afectate).

Când cateterul este în poziție, un fir subțire este ghidat pe lungimea arterei, livrând un mic balon în secțiunea afectată a acesteia. Acesta este apoi umflat pentru a lărgi artera și pentru a zdrobi depozitele de grăsime de peretele acestora, astfel încât sângele să poată circula mai liber atunci când balonul dezumflat este îndepărtat.

Dacă se folosește un stent, acesta va fi situat în jurul balonului înainte de a fi introdus. Stentul se va extinde atunci când balonul va fi umflat și va rămâne în poziție atunci când balonul va fi dezumflat și îndepărtat. O angioplastie coronariană durează de obicei între 30 de minute și 2 ore.

Chirurgie bypass:  Medicul poate crea o cale în jurul arterei blocate folosind fie un vas de sânge dintr-o altă parte a corpului, fie un vas sintetic. Această tehnică permite sângelui să ocolească artera blocată sau îngustată.

Terapia trombolitică: Dacă pacientul are un cheag de sânge care blochează o arteră, medicul poate injecta un medicament care dizolvă cheagul în arteră.

Prof. Dr. Galajda Zoltán, medic în cadrul clinicii Venart, este un renumit chirurg cardio-vascular, cu foarte multe reușite în cariera sa profesională și un palmares operator deosebit atât ca număr cât și ca grad de dificultate a cazurilor operate.

Prof. Dr. Galajda Zoltán oferă constultatii la clinica Venart din București. Pentru programări apelați 0731 837 520.

Obiectivele Clinicii VenArt sunt: tratarea pacientului, minimizarea riscului, durerii și a recidivei, precum și recuperarea extrem de rapidă a pacientului.

Afecțiunile venoase netratate cauzează afecțiuni cu consecințe mult mai grave precum: tromboze venoase profunde sau superficiale, ulcer varicos, dermatită varicoasă, edem, senzația de picioare grele.

Împreună avem grijă de sănătatea ta! Clinica VenArt este specializată în chirurgie minim-invazivă venoasă și iți oferă rezultate excelente pe termen lung!

Aflați mai multe despre: orl cluj, ginecologie cluj, tratament hemoroizi cluj

 

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă