11.3 C
București
marți, 26 octombrie 2021

Pintea: sistemul sanitar românesc a trecut prin numeroase blocaje

„S-au făcut foarte multe lucruri în sănătate. Poate ne e mai ușor să vorbim de infirmiera care nu schimbă cearceafuri, pentru că este o chestiune foarte vizibilă, dar până la urmă sistemul de sănătate este un complex de factori. Vorbim de actul medical de fiecare dată fără să știm ce înseamnă sintagma, și care înseamnă mult mai mult decât intervenția efectivă a medicului. Și spun că este complex pentru că actul medical se realizează printr-un complex de factori care îl influențează. Îmi este greu din postura pe care o am, de ministru al Sănătății, să fac o analiză, așa, la rece, pentru că poate uneori sunt subiectivă știind cât suflet se pune pentru realizarea unor lucruri pe care cu toții le dorim”, a spus Sorina Pintea, în deschiderea formului organizat de DC Media Group.

 

Nevoile sistemului în ultimii 2 ani

„Nevoile în sistemul de sănătate au fost atât de mari, încât ceea ce facem poate reprezintă, sau ceea ce am făcut în această perioadă, începând din 2017, pentru că aș dori să mă refer la această perioadă pe care o cunosc foarte bine, poate pare puțin. Dar să știți că înseamnă foarte mult. Și aș putea să o iau așa, pe elemente. Mă refer la partea de medicație în primul rând. Sunt aici principalii jucători de pe piața de medicamente din România și știu foarte bine că pentru prima dată după 2012, s-a făcut o modificare a VAT-ului, ceea ce a ajutat foarte mult calculul taxei de clawback, dând o gură de oxigen celor care aduc medicamente pe piața din România. Și totul în folosul pacienților. Avem oarecum finalizate discuțiile pe clawback, avem în Transparență Decizională la Ministerul Sănătății un ordin pe care l-am discutat ieri cu cei de la Finanțe, domnul ministru nu era în țară dar îi va fi prezentată situația referitor la prețul de referință generic, lucru care, de asemenea, va da o gură de oxigen și cred că va rezolva o parte din aprovizionarea cu medicamente a pieței din România. Apoi, corecția prețurilor, care s-a făcut până anul trecut de două ori în 8 ani. Am făcut-o anul trecut, o vom face anul acesta. Nu mai spun de salariile personalului medical care anul trecut s-au majorat și care reprezintă un pas normal într-o evoluție firească a unei societăți, având în vedere categoria profesională pe care o reprezintă”, a explicat Sorina Pintea, modificările care au fost și vor fi aduse la bugetul de medicamente. Pe lângă aceasta, anul acesta, spune demnitarul, avem și un buget de investiții mult mai mare, datorat și înțelegerii pe care a găsit-o la Ministerul de Finanțe vizavis de nevoile financiare ale sistemului sanitar. Modificări au fost făcute și legat de sistemul privat de sănătate, care vine în completarea celui de stat.

 

Priorităţi: investiții și achiziții

„Medicina privată, sistemul privat de sănătate al României este o parte importantă a sistemului de sănătate din România. Au fost foarte multe dezbateri pe acea ordonanță privitor la contribuția personală, dar este un lucru real și mă gândeam la un moment dat – eu care nu politizez zona de sănătate – că a trebuit să vină PSD să ia măsuri liberale în domeniul sănătății. Dar sunt măsuri firești care au deschis deja calea spre următoarele reformeŢ, a explicat Pintea. Ea a amintit şi proiectele Băncii Mondiale, care până în 2017 au fost blocate, cu referire la achizițiile pentru centrele de arși şi pentru dotarea Terapiilor Intensive ale unităților de Primiri Urgențe, dar şi la achiziția aparatelor de radioterapie, care sunt deja instalate și o parte vor fi instalate până la sfârșitul lunii septembrie.

„Discutăm de resursa umană. Dotarea cu aparatură medicală, introducerea de noi proceduri presupune și pregătirea resursei umane. Anul acesta am deschis câteva centre de pregătire: chirurgia cardiacă pediatrică, trombectomia mecanică, s-au dat drumul de noi competențe care erau solicitate din 2010 și aici mă refer la radiologie intervențională”.(Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii).

Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Ultima oră
Pe aceeași temă