10.1 C
București
joi, 28 octombrie 2021

Operații de mare precizie la Iași la Spitalul de Neurochirurgie. Cum se vor realiza

Tehnologia modernă permite diagnosticarea, localizarea, delimitarea și rezecția tumorilor cerebrale maligne în procent de 98 %. Blocul operator este dotat cu un microscop special, un sistem de monitorizare intraoperatorie continuă, cu un sistem de neuronavigație performant.

Prin terapia moleculară pacienților cu tumori cerebrale maligne li se oferă o calitate mai bună a vieții după intervenții, lucru care reduce riscul de recidiva a tumorii.

„Suntem primul spital public din România care a introdus terapia moleculară, rezecția glioamenlor de grad înalt cu ajutorul acidul 5-aminolevulinic (5-ALA), preparatul Gliolan. Folosim această tehnologie de aproximativ zece ani, tehnologie care asigură o creștere a duratei de viață a pacienților care suferă de tumori agresive și care în principiu nu au vindecare. Am reușit cu preparatul Gliolan să prelungim viața pacienților chiar și cu șapte ani. Fluorescenţa ajută la rezecţia completă a tumorilor cu ajutorul acidulului 5-aminolevulinic (5-ALA). Cu ajutorul tehnologiei moderne reușim diagnosticarea, localizarea, delimitarea, dar și rezecția în procent de 98 % a tumorilor cerebrale maligne”, a explicat Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgență Prof. Dr. N. Oblu Iași.

Administrarea preparatului special se face cu 3 ore înainte de operație

Preparatul Gliolan se administrează cu trei ore înainte de operație, într-o doză bine calculată pentru fiecare pacient. Practic, substanța se fixează în țesutul tumoral și determină o serie de reacții care dau ca rezultat delimitarea clară a țesutului tumoral față de creierul sănătos. Preparatul Gliolan este absorbit de celulele organismului, fiind convertit enzimatic într-un compus chimic fluorescent. Vizualizarea este posibilă doar cu un microscop dotat cu filtru special de fluorescență.

„Intervenția chirurgicală are loc în întuneric, iar pe fondul albastru al câmpului operator, tumora se va vedea în culoarea violet, lucru care îl ajută pe neurochirurg să delimiteze cât mai precis tumora de țesutul cerebral sănătos. Cu ajutorul acestei tehnologii reușim să îi ținem în viață pe pacienți, fără ca tumora să poată evolua în primele 12 luni de la intervenție, o durată destul de lungă în cazul acestor tumori violente. Vorbim despre un tratament destul de costisitor, însă cheltuielile sunt suportate de spital atunci când pacienții sunt asigurați. În curând putem asigura circuitul complet pentru pacienții diagnosticați cu tumori cerebrale, astfel încât durata e supraviețuire, dar și calitatea vieții lor să fie cât mai aproape de o medicină civilizată astăzi în lume. Vorbim de implementarea Laboratorului de Radiochirurgie Stereotactică de tip Gamma Knife, cu ajutorul căruia pacienții vor putea beneficia de una dintre cele mai perfomente procedure medicale – tratamentul fără bisturiu” a precizat Lucian Eva.

Ultima oră
Pe aceeași temă