13.9 C
București
luni, 18 octombrie 2021

OMS a stabilit limite mai stricte pentru principalii poluanţi atmosferici

Anual mor 7 milioane de oameni din cauza poluării

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a redus, după 16 ani, limitele pentru principalii poluanți atmosferici. Particulele de suspensie provoacă anual moartea prematură a 7 milioane de oameni. Pentru prima oară din 2005, OMS îşi actualizează liniile directoare la nivel global.

Cantitatea de  informaţii care indică faptul că sănătatea este afectată din cauza poluării aerului a crescut semnificativ în ultimii ani. Din acest motiv, OMS a redus aproape toate pragurile de referinţă. Este vorba despre principalii poluanți „clasici” precum particule în suspensie, ozon, dioxid de azot, dioxid de sulf şi monoxid de carbon.

Din punct de vedere juridic, noile norme directoare nu sunt obligatorii, însă oferă ţărilor un cadru pentru a-şi proteja mai bine populaţiile. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Directorul general al OMS, a îndemnat „toate ţările şi pe toţi cei care luptă să protejeze mediul înconjurător să le folosească pentru a reduce suferinţa şi pentru a salva vieţi”.

Potrivit unui raport realizat de OMS, anual mor prematur 7 milioane de oameni din cauza poluării. În principal este vorba despre boli netransmisibile, sunt atribuite efectelor combinate ale poluării atmosferice. Totodată, pe lângă schimbările climatice, poluarea atmosferică este unul dintre cei mai periculoși factori pentru sănptate.

„Poluarea aerului este o ameninţare pentru sănătate în toate ţările, însă afectează în principal populaţiile din ţările cu venituri mici şi medii”, a subliniat Tedros, deoarece ţările defavorizate se confruntă cu niveluri crescânde de poluare atmosferică, alimentate de urbanizarea la scară largă şi de dezvoltarea economică care se bazează în primul rând pe utilizarea combustibililor fosili.

Ultima oră
Pe aceeași temă