11.3 C
București
marți, 26 octombrie 2021

Mersul la plajă poate deveni o teribilă capcană

Simpozionul de la Bucuresti s-a intitulat “Melanomul în actualitate. De la prevenție și diagnosticare precoce la tratamente revoluționare”.
În acest cadru s-au prezentat detalii despre campania desfășurată în anul 2019 de Asociația Oncopacienților PHOENIX, campanie destinată prevenției și diagnosticării precoce a melanomului. De-a lungul campaniei s-au organizat opt acțiuni, au fost transmise informații către 20.000 de beneficiari și s-au oferit dermatoscopii gratuite.

Cei 20.000 de beneficiari au primit informații despre prevenția melanomului și autoexaminarea pielii (regula ABCDE), iar 300 de persoane la risc au fost examinate prin dermatoscopie, atât pe litoral, cât și în București. 

Simpozionul de melanom, desfășurat ca parte a Școlii OncoJurnaliștilor, a inclus un atelier practic de dermatologie, prin care s-au efectuat dermatoscopii demonstrative și s-au prezentat tehnicile de autoexaminare.

Dr. Anca Lidia Kajanto, managerul Institutului Oncologic din București (IOB), a subliniat că 10 la sută din pacienții oncologici ai IOB sunt cu melanom, dar dintre cei deja afectați de această boală, aproximativ 60 la sută se află în stadii avansate. 

Potrivit datelor prezentate de conf. univ. Ana-Maria Forsea (Spitalul Universitar Elias) și conf. univ. Laurenția Galeș (Institutul Oncologic București), melanomul este tumora cu cea mai mare mortalitate în lume. Această boală provoacă 60.000 de decese anual la nivel global, din care mai mult de jumătate se înregistrează în Europa. La fiecare oră, un pacient moare din această cauză.

Se estimează că unul din 27 de bărbați și una din 40 de femei vor dezvolta un melanom în timpul vieții. Principalii factori de risc constau în prezența factorilor genetici (existența cazurilor de melanom în familie), expunerea la radiații ultraviolete și numărul de nevi (alunițe) pe piele. Specialiștii avertizează că un număr mai mare de 100 de alunițe benigne pe piele crește de 7 ori riscul de producere al melanomului.

Totuși, chiar dacă avem un număr mic de alunițe, trebuie să fim precauți, întrucât doar 30 la sută din melanoame se produc prin modificarea  malignă a unei alunițe benigne. Restul de 70 la sută se produc pe piele aparent normală.

Melanomul este al șaselea cancer ca frecvență în Europa și reprezintă cea mai frecventă tumoră la tineri. La femeile între 25-30 de ani, melanomul depășește ca frecvență cancerul de sân.

România nu are un registru național de melanom funcțional care să raporteze corect datele din acest domeniu. Se știe că, în România, 1000 de persoane sunt diagnosticate anual cu melanom și că doar 5 până la 20 la sută din pacienții diagnosticați cu metastaze supraviețuiesc peste cinci ani. Specialiștii apreciază că există o “subraportare semnificativă” a acestor cazuri.

Diagnosticarea precoce,  în cadrul examenului clinic efectuat de către medicii de familie, precum și autoexaminarea pielii de fiecare persoană (regula ABCDE) sunt singurele căi care pot ajuta pacienții să supraviețuiască, în proporție de peste 90 la sută, peste cinci ani.

În ultimii 40 ani, cazurile de melanom au crescut cu peste 300 la sută și apar la vârste tot mai tinere. Din păcate, pacienții se adresează medicilor abia în stadii avansate ale bolii.

Un fapt pozitiv este că terapiile țintite și imunoterapia descoperite recent de cercetătorii din industria farmaceutică sunt disponibile și în România, fiind apte să crească radical speranța de viață a pacienților cu melanoame în stadii avansate.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă