10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSănătateMedicii nu mai pot vorbi cu presa fără aprobarea Ministerului Sănătății

Medicii nu mai pot vorbi cu presa fără aprobarea Ministerului Sănătății

Oricât de justificată este buna informare, în primul rând a pacienților, despre aceste subiecte se va mai vorbi în presă numai cu acordul Ministerului Sănătății și, bineînțeles, cu respectarea întocmai a abordării care a primit aprobare de la minister.

La Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) din toată țara a fost primită o adresă prin care șefilor de direcții le sunt aduse la cunoștință „instrucțiunile” ministrului Sorina Pintea. Sunt instrucțiuni concise, cu numai trei articole. Articolul 1 oferă bla-bla-ul de rigoare, prin care suntem asigurați că „activitatea de informare publică și relații publice constă în stabilirea și dezvoltarea unei comunicări permanente cu cetățenii”, pentru ca la „art. 2” să ni se spună că această „comunicare permanentă cu cetățenii” este restricționată de acordul Ministerului Sănătății: „Pentru a se evita apariția unor situații de natură a aduce prejudicii imaginii instituției, unitățile aflate în subordinea, autoritatea și coordonarea Ministerului Sănătății au obligația de a solicita, în prealabil, avizul Ministerului Sănătății în orice situație care presupune o comunicare cu mass-media (presă scrisă, radioul, televiziunea și internetul)”.  La „art. 3”, șefii instituțiilor vizate sunt ușor amenințați, li se spune că „răspund de aducerea la îndeplinire a celor reglementate prin prezenta Instrucțiune”. În traducere, cine nu respectă „Instrucțiunea” își pierde funcția.

 

Primele vizate, DSP-urile și Agenția Națională a Medicamentului

 Interdicția de a comunica cu presa fără aprobarea ministerului vizează în primul rând DSP-urile din județe. Spre exemplu, șefii DSP-urilor nu vor mai da, decât cu aprobarea ministerului, date despre stocul de vaccinuri pe care le-au primit și care era necesarul sau statistica și evoluția numărului cazurilor de rujeolă. Interdicția vizează și unele organisme specializate, cum ar fi Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, care nu va mai da presei informații atunci când apar crize în asigurarea anumitor medicamente, cum a fost recenta criză a imunoglobulinelor sau repetatele crize în asigurarea tratamentelor pentru afecțiunile oncologice. Mai sunt sub incidența interdicției Agenția Națională pentru Transplant, dar și Institutul Național pentru Sănătate Publică, care până acum avea un cuvânt de spus în cazurile de infecții nosocomiale.

 

„Legea Tăcerii“ și la marile spitale din București

 Vor cere avizul Ministerului Sănătății pentru a comunica datele sau punctele de vedere solicitate de presă și conducerile a 59 de spitale din toată țara, printre care marile spitale din București, care sunt pe lista instituțiilor aflate în subordinea, autoritatea și coordonarea Ministerului Sănătății. Printre acestea sunt Institutul Clinic „Fundeni”, Spitalul Clinic de Urgenţă, Spitalul Universitar de Urgenţă, Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arşi, Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni”, Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu”, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon”, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „M.S. Curie” și Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice. Multe dintre aceste spitale sunt implicate în asigurarea asistenței medicale în cazuri grave, cum a fost incendiul de la „Colectiv”, în care interesul presei este deplin justificat. În astfel de situații de criză, când din punctul de vedere al interesului opiniei publice timpul se comprimă, cât va dura emiterea avizului de către Ministerul Sănătății pentru ca reprezentantul unui spital să răspundă la întrebările presei?

 

E mai simplu să interzici decât să faci ceva

 Nimeni din sistem nu vrea să comenteze utilitatea „instrucțiunilor”, pentru că adresa semnată de ministrul Sorina Pintea este un document de uz intern, ce nu poate fi nici divulgat, nici comentat. Un medic de la o clinică privată, care nu are nicio legătură cu sistemul, a avut totuși un comentariu: „În loc să ne preocupăm să meargă treaba șnur și să mulțumim dacă suntem sesizați că merge ceva aiurea, ca să putem corecta, pe noi ne interesează ce se vorbește. Dar nu te-ar interesa să meargă treaba cât mai bine, ca să nu aibă presa ce întreba?”.   

Cele mai citite

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Internat de urgență la spital, după ce a mâncat conserve de pește

Un locuitor din orașul Urlați, județul Prahova, a fost internat la Spitalul Județean de Urgență Ploiești cu diagnosticul de botulism. Bărbatul a declarat medicilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă