14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSănătateÎncepând cu 1 iulie, vom putea călători cu EUDCC: Ce este certificatul...

Începând cu 1 iulie, vom putea călători cu EUDCC: Ce este certificatul digital COVID?

Totuși, statele au libertatea să decidă cum va fi implementat proiectul acestui certificat trans-național.

O dată ce consensul politic a fost atins la nivelul Parlamentului și al Consiliului European, decizia privind instituirea certificatului digital COVID-19 va intra în vigoare începând cu 1 iulie. Acest ,,permis de trecere” va confirma dacă vizitatorii au fost inoculați cu unul dintre vaccinurile anti-COVID-19, dacă au anticorpi de la o infecție anterioară și, cel puțin teoretic, va înlesni călătoriile în interiorul Uniunii Europene.

Însă, câteva aspecte cruciale ale punerii certificatului în aplicare vor rămâne la latitudinea fiecărui stat. Spre exemplu, țările UE vor putea decide dacă o doză de vaccin este suficientă pentru a emite certificatul sau va fi nevoie de furnizarea la intrarea în țară a unui test negativ. Un alt instrument puternic de control aflat la dispoziția fiecărui stat este posibilitatea de a adopta restricții de călătorie suplimentare, cum ar fi carantina sau testarea la frontieră. De asemenea, o altă problemă la care va răspunde fiecare stat în parte este dacă adolescenții și copiii ar trebui testați.

De la 1 iulie, vor fi disponibile trei tipuri de certificate: cel de vaccinare, cel pentru testul negativ și un ,,certificat de recuperare”, dacă posesorul a fost infectat cu COVID-19. Certificatele vor fi gratuite pentru toți cetățenii UE și vor fi disponibile atât în format digital, cât și pe hârtie. Certificatul nu va reprezenta o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului la libera mișcare, nu va fi considerat un ,,document de călătorie” și va acoperi și țările terțe, non-UE, membre ale spațiului Schengen: Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.

Subiectul certificatului COVID se află și pe agenda reuniunii extraordinare a Consiliului European de astăzi, la care participă și președintele României. Potrivit unui comunicat de presă, referitor la pandemia COVID-19, Klaus Iohannis va pleda pentru implementarea rapidă și unitară a certificatelor verzi digitale la nivel european, reiterând ideea ca acestea să nu afecteze exercitarea dreptului fundamental al cetățenilor la libera circulație. Până la noi decizii ale liderilor europeni, iată câteva răspunsuri la întrebările privind certificatul digital COVID-19:

 

Ce face certificatul digital COVID-19?

Există trei tipuri de certificate: unul dovedește că ați fost vaccinat, altul documentează testele recente, iar al treilea că aveți imunitate după o infecție coronavirus. Documentele, care au un cod QR, pot fi utilizate în format digital sau imprimate și vor fi emise gratuit.

 

Pot călători fără certificat digital COVID-19?

Da, documentul nu este o precondiție pentru călătorii.

Am un certificat digital COVID-19, asta înseamnă că nu mai stau în carantină sau că nu mai fac teste suplimentare?

Nu neapărat. Acordul la care au ajuns liderii europeni spune că țările ar trebui să se abțină de la impunerea unor restricții suplimentare, cum ar fi carantina sau testarea călătorilor cu certificat, cu excepția cazurilor în care ,,sunt necesare pentru protejarea sănătății publice”. Asta înseamnă că țările ar putea impune în continuare teste suplimentare sau carantina, dacă vor considera necesar. Speranța este că statele UE vor renunța la astfel de măsuri.

 

Trebuie să mai plătesc pentru teste?

Asta depinde de fiecare țară în parte. Deputații europeni au pledat în favoarea testelor gratuite. Tot ce s-a obținut a fost angajamentul Comisiei Europene pentru utilizarea a cel puțin 100 de milioane de euro pentru a face testele mai accesibile, în special pentru cei care traversează regulat o frontieră.

 

Cât timp este valabil un certificat digital COVID?

Dovada că ați avut o infecție COVID-19 și, prin urmare, un anumit nivel al imunității este valabilă 180 de zile, potrivit acordului la care au ajuns liderii europeni. Pentru moment, se consideră că ați atins imunitatea dacă aveți un test PCR pozitiv care dovedește o infecție anterioară. Testele anticorpi nu sunt acceptate, deși acest lucru s-ar putea schimba dacă există suficiente probe că sunt sigure. Acordul nu precizează cât tip va fi valabil un test PCR pentru călătorii, dar regulile privind certificatele vor fi valabile un an.

 

Ce vaccinuri sunt acoperitoare pentru certificatul digital COVID?

Țările UE trebuie să accepte toate vaccinurile aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente. În prezent, acestea sunt Oxford/AstraZeneca, BioNTech/Pfizer, Moderna și Johnson & Johnson. Dar țările pot decide, de asemenea, să accepte alte vaccinuri, cum ar fi vaccinul rusesc Sputnik, care este utilizat de Ungaria.

 

Pot face și altceva cu certificatul digital COVID?

Statele UE pot decide, de asemenea, să utilizeze certificatele digitale COVID și în alte scopuri, de exemplu pentru a permite accesul la restaurante sau cinematografe, dar acest lucru va trebui  stabilit prin legislația națională.

 

,,Președintele Klaus Iohannis va pleda pentru implementarea rapidă și unitară a certificatelor verzi digitale la nivel european, reiterând ideea ca acestea să nu afecteze exercitarea dreptului fundamental al cetățenilor la libera circulație. Președintele României va susține, totodată, operaționalizarea cât mai rapidă a unui mecanism european de donare a vaccinurilor pentru statele din afara Uniunii Europene”. Comunicat de presă al Administrației Prezidențiale 

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă