15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSănătateCum ne apărăm de coronavirus

Cum ne apărăm de coronavirus

Pentru orice persoană care ajunge în România venind dintr-o zonă unde există un focar de coronavirus depistat, “noi am instituit condiţii de carantină. Nu numai în Bucureşti, ci şi în mai multe centre. Nu vom ezita să luăm această măsură de a ţine în carantină 14 zile persoanele care vin din focare”, a anunțat premierul Ludovic Orban.

Identificarea celor care vin din focare de coronavirus se face, în principal, pe baza formularelor pe care persoanele care intră în România le completează la punctele de frontieră.

Dar și cetățenii care nu au călătorit în străinătate trebuie să se protejeze, așa cum, de altfel, trebuie să ia măsuri de protecție în cazul prevenirii oricărei epidemii. Astfel, Ministerul Sănătății a publicat zece recomandări de bază legate de noul coronavirus, denumit Covid-19.

Potrivit specialiștilor români, există zece “elemente comportamentale care trebuiesc urmate”.

Acestea sunt următoarele: spălați-vă mâinile de multe ori; evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute; nu vă atingeți ochii , nasul si gura cu mâinile; acoperiți-vă gura și nasul daca stranutați sau tușiți; nu luați medicamente antivirale si nici antibiotice decât în cazul în care va prescrie medicul; curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool; utilizați masca de protecție doar în cazul in care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave; produsele ”Made in China” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase; sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantina din Europa de cel puțin 14 zile; animalele de companie nu transmit coronavirus.

Pe de altă parte însă, o regulă generală de igienă este, ca întotdeauna, să ne spălăm mâinile cu apă și săpun după ce intrăm în contact cu animalele de companie.

Perioada de incubație a noului coronavirus este cuprinsă între o zi și 14 zile. Din acest motiv, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, suspiciunea de coronavirus apare în cazul persoanelor care au simptome respiratorii (cum ar fi tuse sau strănut) și care s-au întors recent dintr-o călătorie în China sau în zonele în carantină din Europa.

Primele reguli de protecție

Spălați-vă mâinile de multe ori

Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii

Nu vă atingeți ochii , nasul si gura cu mâinile

Acoperiți-vă gura și nasul daca stranutați sau tușiți

Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool

Luați medicamente antivirale sau antibiotice doar la indicația medicului

Utilizați masca de protecție doar în cazul in care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave

Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din zone în carantină de cel puțin 14 zile

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Despăgubiri record după prăbușirea podului Francis Scott Key din Baltimore

Despăgubirile pe care le vor plăti companiile de asigurări în urma prăbușirii podului Francis Scott Key din Baltimore ar putea să fie cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă