19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSănătateCum iti dai seama ca ai cancer de piele

Cum iti dai seama ca ai cancer de piele

Afla din acest articol informatii esentiale despre cancerul de piele, astfel incat sa te poti proteja mai bine impotriva bolii!

 

De ce apare cancerul de piele

Cancerul de piele apare atunci cand, la nivelul pielii se dezvolta celule anormale care cresc si se divid in mod necontrolat. Cele mai multe tipuri de cancer de piele sunt cauzate de leziuni ale pielii care apar din cauza expunerii indelungate la soare. Persoanele cu antecedente de arsuri solare sau supraexpunere la soare in copilarie prezinta, de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta aceasta boala, insa exista si alti factori de risc care favorizeaza aparitia cancerului de piele. Acestia includ:

· Tipul de piele. Persoanele cu pielea mai deschisa la culoare nu sunt atat de protejate impotriva razelor ultarviolete, astfel au un risc mai mare de a se imbolnavi.

· Keratozele actinice. Numite si keratoze solare, aceste afectiuni se manifesta prin dezvoltarea unei cruste pe piele din cauza expunerii la ultraviolete. De obicei, keratoza afecteaza fata, scalpul si mainile si, daca nu este tratata, se poate transforma in cancer de piele.

· Expunerea la paturi de bronzare. Nu doar expunerea la lumina soarelui este periculoasa, ci si la paturile de bronzare artificiale. Riscul creste cu cat te expui mai des si mai mult si, de asemenea, cu cat esti mai tanar cand incepi sa le folosesti.

· Antecedente personale si istoric familial de cancer de piele.

· Alte cauze. De exemplu, persoanele cu sistem imunitar scazut, cei care s-au expus indelungat la anumite substante chimice sau persoanele care au anumite mutatii genetice ereditare, au un risc ridicat de cancer de piele. Statisticile arata ca barbatii sunt usor mai predispusi decat femeile de a se imbolnavi.

 

Tipuri de cancer de piele

Exista 4 forme de cancer de piele, si anume:

Carcinomul bazocelular

Acest cancer apare de obicei pe fata, gat si alta suprafata de piele expusa la ultraviolete. Poate arata ca o umflatura cerata sau perlata, o crusta care poate sangera, se poate vindeca si poate reaparea. Exista posibilitatea sa apara si ca o leziune plana, de culoare maro. Creste de obicei lent si se raspandeste rar in alte zone ale corpului.

Carcinomul cu celule scuamoase

Desi apare cel mai frecvent pe pielea expusa la soare, persoanele cu pielea mai inchisa pot dezvolta aceasta boala si in alte locuri. Apare ca o leziune plata, solzoasa sau crustata sau ca un nodul cu textura ferma si culoare rosie. De obicei, este frecvent pe buze, pe locul unde au existat cicatrici sau arsuri solare, dar poate aparea si in afara gurii, pe anus sau vagin. Se raspandeste incet in alte parti ale corpului, insa mai mult decat carcinomul cu celule bazale.

Melanomul

Acesta este cel mai grav dintre toate cancerele de piele. Se dezvolta in melanocite, celulele care  produc pigmentul pielii, melanina. Melanomul se poate dezvolta oriunde pe corp, incepand de la o alunita existenta sau pe sectiuni de piele normale. Pentru barbati, melanomul apare de obicei pe fata sau pe abdomen, in timp ce femeile il dezvolta de obicei pe picioarele inferioare. Melanomul poate aparea si pe pielea care nu este de obicei expusa la lumina soarelui. Se extinde repede in corp, dar daca este depistat in stadii incipiente, poate fi vindecat.

Cancer cu celule Merkel

Acest cancer de piele este rar, dar extrem de agresiv. Incepe in celulele producatoare de hormoni chiar sub piele si in foliculii de par. Se gaseste de obicei in regiunea capului si gatului.

 

Simptomele cancerului de piele

Deoarece cancerul de piele se dezvolta in zone unde poate fi vazut, sunt sanse destul de mari sa detectezi boala devreme. Este esential sa examinezi pielea in mod regulat pentru a depista orice crestere noua si neobisnuita sau modificari ale alunitelor existente. Daca observi ceva suspect, programeaza-te la medicul dermatolog pentru un consult de specialitate.

De obicei, cancerul de piele poate aparea initial sub forma de nodul, eruptie cutanata sau forma neregulata pe suprafata pielii. Aceste pete pot fi ridicate si pot sangera usor. Pe masura ce cancerul creste, dimensiunea sau forma masei vizibile a pielii se poate schimba si cancerul poate creste in straturi mai adanci ale pielii. Iata care sunt principalele semne de avertizare ale cancerului de piele:

Carcinoamele bazocelulare:

· Pot aparea pe cap sau gat ca o pata palida de piele sau ca o umflatura translucida cerata, cu vase de sange mici in centrul umflaturii.

· Pe piept pot aparea cicatrici maronii sau o leziune de culoare cerata.

· Pot exista leziuni care sangereaza, prezinta scurgeri sau formeaza cruste.

· Umflaturile pot fi rozalii, rosii sau alb perlat, stralucitoare sau translucide.

Carcinoamele cu celule scuamoase:

· Se pot prezenta ca pete sau umflaturi aspre la suprafata, rosii, solzoase, cu margini neregulate.

· Pot exista rani deschise care nu se vindeca repede.

· Se dezvolta pe cap, gat, maini sau brate, dar si in alte zone, cum ar fi regiunea genitala sau in cicatrici sau rani ale pielii.

· Pot exista cresteri asemanatoare verucilor.

Carcinoamele cu celule Merkel:

· Pot aparea ca alunite sau umflaturi rosii care cresc rapid, sunt ferme si nedureroase.

· Se dezvolta pe zonele pielii expuse la razele solare, cum ar fi fata, gatul sau scalpul.

La melanom:

· Pot aparea pete mari maronii cu pete mai mici, mai intunecate.

· Pot exista modificari ale alunitelor (atat in culoare, cat si dimensiune sau atingere).

· Alunitele pot sangera.

· Pot exista leziuni cu margine neregulata si portiuni de culoare rosie, rozalie, alb, albastru sau albastru-negru.

· Apar leziuni dureroase care provoaca mancarime sau arsura si leziuni intunecate pe diverse parti ale pielii corpului (palme, talpi, varful degetelor de la maini sau picioare, membranele mucoase care acopera gura, nasul, vaginul sau anusul)

 

Regula ABCDE de diagnostic precoce al melanomului

Pentru a putea depista mai devreme cancerul de piele, Academia Americana de Dermatologie recomanda tuturor sa invete regula ABCDE a melanomului. Aceasta contine principalele criterii de diagnostic precoce al cancerului de piele:

A vine de la ”Asimetrie” si inseamna ca jumatatea unei alunite nu se potriveste cu cealalta jumatate.

B vine de la ”Border irregularity” (margine neregulata) si inseamna ca marginea unei alunite este  zdrentuita, crestata sau neclara.

C vine de la ”Culoare” si inseamna ca leziunea poate avea zone cu diferite nuante de culoare.  

D vine de la ”Diametru” si se refera la dimensiunile mari (de obicei de 6mm) ale leziunilor canceroase.

E vine de la ”Evolutie” si se refera la faptul ca, in timp, leziunea isi schimba dimensiunea, forma sau culoarea.

 

Metode de tratament si preventie ale cancerului de piele

Tratamentul depinde de mai multi factori, precum tipul de cancer, stadiul bolii si starea de sanatate a pacientului. Medicul dermatolog va stabili metoda de tratament adecvata pentru fiecare pacient in parte. Aceasta poate fi una din urmatoarele tipuri de tratamente standard:

· Interventie chirurgicala pentru indepartarea tesutului canceros.

· Chimioterapia si radioterapia pentru micsorarea tumorilor si distrugerea celulelor canceroase.

· Terapia fotodinamica pentru distrugerea celulelor canceroase ale pielii cu o combinatie de lumina laser si medicamente.

· Alte terapii medicamentoase (imunoterapie si terapia vizata).

Pentru a preveni orice forma de cancer de piele, poti lua urmatoarele masuri de precautie:

· Evita expunerea la soare intre orele 10:00 si 16:00.

· Evita paturile de bronzare UV.

· Foloseste creme cu protectie solara, poarta palarie cu boruri largi si ochelari de soare cu factor UV.

· Examineaza-ti pielea in mod regulat si programeaza-te la un consult de specialitate cel putin o data pe an.

In concluzie, este important sa stii care sunt simptomele cancerului de piele pentru a-l depista cat mai devreme, atunci cand mai poate fi tratat. Fii atent la orice semn neobisnuit si consulta un medic daca observi ceva suspect!

 

Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Curățenia de primăvară bate la ușă! Pregătește-te cu produse profesionale care să-ți facă munca mai ușoară!

Anotimpul renașterii, cel în care revine prospețimea și aduce cu sine prospețimea și căldura, primăvara este și momentul ideal pentru a face curățenie în...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....
Ultima oră
Pe aceeași temă