13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSănătateCum influențează zahărul apariția cancerului

Cum influențează zahărul apariția cancerului

Cele mai letale forme de cancer sunt cele de plămâni, colon, stomac, ficat și sân, iar o treime dintre decese au la bază stilul de viață dezechilibrat. În ciuda progreselor medicinei, cuvântul „cancer“ sperie încă mulți pacienți, iar misiunea specialiștilor oncologi este una plină de provocări. „În unele cazuri, frica îi face pe oameni să amâne vizita la medic sau unele investigații recomandate precum tomografia sau biopsia. Și tot frica duce deseori la diagnosticări tardive. Dar la ora actuală, există programe de screening precum cele destinate depistării precoce a cancerului de sân care nu trebuie ratate pentru că pot pune în evidență boala la debut. La fel și colonoscopia trebuie făcută pentru a surprinde cât mai la debut un cancer colorectal, la fel testul Papanicolau în cancerul de col uterin sau tomografia de screening în cazul fumătorilor. Aceste teste de screening pot fi foarte eficace în diagnosticarea precoce“, declară medicul oncolog Mustafa Bozkurt.

De altfel, se știe că diagnosticarea precoce este prima condiție esențială pentru ca tratamentul cancerului să aibă cele mai mari șanse de reușită. De asemenea, încrederea pacienților în medici este esențială. „Dacă le spun pacienților să aibă încredere în mine, iar eficacitatea tratamentelor începe să se confirme, atunci pacienții vor respecta recomandările mele. Încrederea se câștigă în timp, pe parcursul tratamentelor, nu există cuvinte magice care să le dea pe loc încredere. Astfel, încercăm să le explicăm în detaliu diagnosticul și ce e de făcut, apelăm la matematică și la cifre, apelăm la imagini pentru ca pacienții -să-și poată da seama mai ușor de ceea ce va urma în clinică în ceea ce privește terapiile și evoluția cazului. Cel mai important lucru este încrederea, iar acest lucru îl obținem oferindu-le pacienților adevărul și date concrete“, adaugă specialistul. La ora actuală, informațiile despre diversele tipuri de afecțiuni maligne sunt disponibile pe Internet. Însă acestea trebuie consumate cu discernământ, numai din surse care au susținerea experților oncologi. În plus, medicii spun că terapiile în cancer sunt de multe ori personalizate și că nu funcționează la fel în toate cazurile.

De asemenea, medicii trag un semnal de alarmă asupra riscurilor anumitor obiceiuri alimentare. „Cel mai controversat aliment este zahărul și chiar s-a vehiculat teoria cum că anumite celule, în special cele maligne, extrag mai ușor zahărul din sânge. În plus, excesul de zahăr are un alt efect nociv: este vorba de îngrășare, care duce la sedentarism. Și meseriile din ziua de azi sunt sedentare, lucrăm în fața computerului multe ore și facem din ce în ce mai puțină mișcare. Iar știința a dovedit de această dată că mișcarea poate contribui la reducerea riscului de cancer și în general, la o sănătate mai bună pe termen lung. O persoană în formă este una sănătoasă, la care toate sistemele și organele funcționează bine“, explică dr. Bozkurt. Mecanismul cancerului de a metaboliza rapid zahărul este cunoscut sub numele de efect Warburg. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, o treime dintre decesele prin cancer apar pe fondul excesului ponderal, a consumului redus de legume și fructe, a sedentarismului, fumatului și a excesului de alcool. În aceste condiții, adoptarea obiceiurilor sănătoase dovedite ca fiind eficace în prevenția cancerelor este recomandarea numărul 1 a medicilor oncologi. Specialiştii atrag atenţia că nu ne putem baza doar pe renunțarea la zahăr, iar cea mai bună dietă este cea mediteraneană, care se bazează pe legume, fructe, pește, ulei de măsline. 

 

Fructoza hrăneşte tumorile

Cercetătorii americani de la Baylor College of Medicine din Houston şi cei de la Weill Cornell Medicine din New York City au arătat că fructoza obţinută din porumb duce la evoluţia rapidă a cancerului de colon. Într-un raport publicat de revista „Science“ se menţionează că acest tip de îndulcitor, folosit foarte des la nivel mondial, accelerează apariţia şi creşterea tumorilor în cazul cobailor predispuşi la afecţiuni oncologice.

 

Zahărul (sucroza) include mai multe molecule, printre care glucoza şi fructoza, şi este cunoscut ca „moartea albă“ sau „alimentul favorit al cancerului“.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...
Ultima oră
Pe aceeași temă