14.7 C
București
miercuri, 22 septembrie 2021

Cum explică autorităţile decesul lui Călin Farcaș

„Pentru acest pacient nu a fost o problemă de bani din partea statului român. Dosarul a fost acceptat, deci plata a fost acceptată încă din 2017. S-au solicitat oferte din partea AKH, în primul rând, care a fost singurul care a răspuns cu negaţii, apoi de la o clinică din Belgia, de la o clinică din Germania, care n-au mai răspuns. Singura clinică, care am înţeles că l-a acceptat, a fost o clinică din India, dar nu pentru transplant, ci pentru evaluare”, a explicat Pintea. Ea a precizat că familia tânărului a făcut solicitări pentru a obţine acordul privind transportul acestuia. “Acord pe care medicii de la «Marius Nasta» nu l-au dat. Au solicitat sprijinul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dar specialiştii ne-au spus că a fost un caz foarte grav şi nu puteau da acordul de transport”, a mai declarat ministrul Sănătăţii.

 

Acordul cu Eurotransplant, valabil

În acest context, Sorina Pintea a precizat că statul nu a făcut tot ce putea: “Călin a avut o problemă identificată încă de acum 2 ani, în 2 ani am fi putut schimba multe. Am început să schimbăm poate prea târziu pentru Călin, dar poate nu pentru alţi pacienti. Vizavi de Eurotransplant, avem acord perfect valabil încheiat în 2017”. Ea a mai spus că există un ordin care spune că pacienţii care nu pot fi transplantaţi în România din cauza multiplelor complicaţii se pot transplanta în străinătate. Ministrul a amintit şi faptul că România nu şi-a respectat atribuţiile şi contribuţiile pe care trebuia să le aducă Eurotransplant, „astfel încât să poată să adere la această organizaţie în calitate de membru plin, adică trebuia România să intre în acest circuit, adică să dea nişte organe ţărilor din Eurotransplant. Am început să facem asta în urmă cu două luni, când doi plămâni deja au plecat spre Eurotransplant”, a arătat Pintea. Întrebată câte persoane sunt în prezent în situaţia tânărului care a murit, Pintea a răspuns: „Sunt 31 de pacienţi aflaţi pe lista de aşteptare, la Agenţia Naţională de Transplant şi la «Sfânta Maria», pentru că una dintre condiţiile protocolului cu Eurotransplant este ca aceşti pacienţi să nu fie înscrişi pe ambele liste”.

Calin Farcaş a murit, marţi, la Institutul „Marius Nasta“ din Capitală, unde fusese internat în stare foarte gravă. „Suferea de hipertensiune pulmonară severă. A venit în urmă cu şase zile şi a fost internat în Secţia de Terapie Intensivă în stare foarte gravă. Tânărul a fost inclus în Programul naţional de hipertensiune pulmonară, dar nu a răspuns la tratament. Suferea de o boală rară. A fost trimis la Spitalul «Sfânta Maria» pentru evaluare în vederea transplantului. Tânărul a fost refuzat de Austria, Clinica AKH, şi de Hanovra. De la spitalul din Paris nu s-a primit răspuns. Refuzurile au fost făcute în acest an’’, a explicat dr. Irina Strâmbu, purtătorul de cuvânt al unităţii medicale. Tânărul de 29 de ani din Braşov, care a protestat cu aparatul de oxigen lângă el pentru a-şi apăra dreptul la viaţă, se lupta de doi ani cu boala şi reuşise să strângă în timp-record din donaţii pe o reţea de socializare cei 200.000 de euro necesari transplantului de plămâni, însă prin tergiversarea actelor şi a procedurilor a pierdut timp preţios pentru intervenţia care i-ar fi putut salva viaţa. 

Cu greu reuşesc să mă mai ţin de la o zi la alta, să supravieţuiesc, nu mai am putere să mă lupt şi cu statul. După doi ani în care am privit moartea direct în ochi am simţit că deţin controlul, acum am început să mă simt ameninţat de ea…“(Călin Farcaş, postare pe Facebook)

Călin Farcaş a găsit singur clinica din India care ar fi putut să-i facă transplantul, dar statul român nu i-a dat un răspuns timp de şase luni.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în acest caz. Sesizarea vizează o posibilă încălcare a articolelor din Constituție privind dreptul la viață, la integritate fizică și psihică și dreptul la ocrotire a sănătății.

Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Ultima oră
Pe aceeași temă