11.3 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSănătateCum afectează obezitatea și tulburările metabolice fertilitatea?

Cum afectează obezitatea și tulburările metabolice fertilitatea?

Obezitatea este boala secolului XXI, majoritatea femeilor cu sindrom metabolic sunt nevoite sa apeleze la tehnici de reproducere umana asistata, cum este si procedura de fertilizare in vitro, pentru a putea obtine o sarcina. Aceasta metoda este recomandata inclusiv femeilor cu sindrom metabolic si varsta inaintata.

Studiile in domeniu releva o legatura intre obezitate si infertilitate. Testele genetice publicate în jurnalul PLOS Medicine arată unele asocieri dintre obezitate, dezechilibrul metabolic și tulburările de reproducere feminină. La acest studiu au participat 257.193 de femei, unde s-au obținut date despre obezitate și boli de reproducere. Concluziile au fost următoarele:

  • Cele doua aspecte analizate au fost indicele de masă corporală (IMC) și raportul talie-șold
  • Obezitatea a fost asociată cu fibromul uterin, sângerarea menstruală abundentă, sindromul ovarelor micropolichistice și preeclampsia
  • Există un risc genetic mai mare de a dezvolta tulburări de reproducere la femeile cu circumferința crescută a taliei.

Pe măsură ce indicele de masă corporală (IMC) crește, cu atât poate crește și riscul de disfuncții ovulatorii. Asta este o cauză principală a infertilității la femei, mai ales că an de an numărul de persoane care suferă de obezitate crește semnificativ.

Conform unui raport OMS pentru Europa, ratele de supraponderalitate și obezitate au atins proporții epidemice și sunt tratate cu superficialitate de oameni. Excesul de greutate și obezitatea sunt principalele cauze de dizabilități și deces în Europa, spun specialiștii în acest raport. Obezitatea este un factor de risc pentru multe boli grave precum: 13 tipuri diferite de cancere, boli respiratorii cronice, diabet zaharat și boli cardiovasculare.

Cauzele obezității sunt: tulburările metabolice, sedentarismul, factorii ereditari, consumul excesiv de alimente. Acest aspect duce și la tulburările endocrine care pot afecta și viața sexuală (devenind nesatisfăcătoare). Obezitatea poate provoca și obstrucția vaselor de sânge, astfel fluxul sanguin este redus la bărbații supraponderali și apar disfuncțiile erectile. Acumularea de țesut adipos poate cauza și atrofie testiculară și scăderea calității spermei. Toate acestea cresc riscul de infertilitate masculină.

Obezitatea poate afecta negativ succesul implantării embrionului și poate duce la pierderea sarcinii, dacă este însoțită de modificări ale steroidogenezei, ce poate afecta secreția a două categorii de hormoni: foliculostimulant și luteinizant.

Obezitatea a fost asociată de medici și cu sindromul ovarului micropolichistic, ce duce la anovulație. Pentru a se restabili ovulația, se recomandă pierderea în greutate și tratamentul medical adecvat. Pentru asta se recomandă schimbarea dietei și adoptarea unui stil de viață activ și sănătos.

Alte cauze ale infertilității sunt:

  • Endometrioza, tulburările de ovulație (provocate de afecțiunile hormonale)
  • Anomalii ale uterului – polipi, aderențe intrauterine
  • Disfuncția trompelor uterine; obstrucția
  • Tulburări hormonale
  • Infertilitate inexplicabilă. 

Femeile care doresc obtinerea unei sarcini și au anumite probleme de infertilitate pot apela la tehnici de reproducere asistată, cum este și procedura FIV . Aceasta se realizează la Clinica de Fertilitate și Ginecologie Embryos, unde:

  • Există un laborator de ultimă generație și o echipă de medici specialiști
  • Cele mai noi echipamente în acest domeniu
  • Cele mai avansate metode medicale.

Fertilizarea în vitro este o tehnică ce permite fecundarea ovocitelor de către spermatozoizi în afara corpului femeii. Embrionul este fertilizat în laborator iar apoi este implantat în uterul femeii, pentru a obține sarcina.

Această metodă oferă următoarele avantaje:

  • Este o procedură sigură, ce presupune mai mulți pași, ce sunt coordonați corespunzător de medicii specialiști
  • Crește șansele ca o femeie să rămână însărcinată
  • Tratamentul este ajustat în funcție de nevoile pacientei
  • Timpul pentru obținerea unei sarcini este mai rapid comparativ cu inseminarea artificială (IA)
  • Riscul de sarcină multiplă a scăzut mult în ultimii ani, datorită tendinței de a transfera un singur embrion
  • Oferă posibilitatea de testare genetică a embrionului
  • Sunt oferite informații pacientei cu privire la procesul de fertilizare, dezvoltare și calității embrionilor.

Fertilizarea în vitro se aplică în cazuri de sterilitate de origine necunoscută, dar și în alte situații precum:

  • Infertilitate din cauza vârstei
  • Avorturi spontane repetate
  • Inseminări anterioare eșuate
  • Endometrioză, insuficiență ovariană prematură
  • Anumite boli ereditare și alte patologii asociate

Calitatea echipamentului tehnic al clinicii și disponibilitatea personalului medical la Embryos este cheia succesului acestei proceduri de fertilizare în vitro.   

Cele mai citite

Bulgaria: Captură de heroină de aproape 8,5 milioane euro într-un camion ce venea din Iran către Europa de Vest

Heroina era ascunsă în 618 pachete în interiorul celor 156 de saltele de dormit declarate oficial şi transportate în camion. Oficialii au evaluat captura...

Congres Forța Dreptei: Ludovic Orban este ales președinte

Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, preşedintele Forţa Dreptei, la primul Congres al formaţiunii, potrivit agerpres.ro. Orban a obţinut 1.203 voturi favorabile, conform unui comunicat...

Vântul puternic a suspendat manevrele în porturile de la Marea Neagră

Vântul puternic suspendă, sâmbătă, manevrele în porturile de la Marea Neagră, potrivit jurnalul.ro. Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că au fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă