9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSănătateChirurgia bariatrică - o necesitate şi nu un moft

Chirurgia bariatrică – o necesitate şi nu un moft

Una dintre cele mai populare metode la ora actuală este chirurgia bariatrică, adică reducerea volumului stomacului care se face cu succes și în România, chiar dacă statul încă nu decontează această intervenţie medicală.

 

De altfel, se știe faptul că obezitatea este factor de risc pentru numeroase boli precum cele cardiovasculare, diabet, cancer, artroze și alte afecțiuni severe. În plus, greutatea excesivă încetinește metabolismul, ceea ce face ca multe diete și regimuri de slăbit să dea greș. Persoanele obeze nu pot face nici mișcare, așa că în multe situații chirurgia este soluția, însă numai după o evaluare riguroasă. „Indicațiile intervențiilor bariatrice sunt foarte bine stabilite: pentru a fi un candidat pentru o operație bariatrică, un pacient trebuie să aibă un anume indice de masă corporală, de minimum 30. De la 30 la 35 vorbim de obezitate de gradul 1 și de la 30 începe chirurgia obezității. Începând cu indicele de masă corporală de 30, obezitatea se operează doar în prezența comorbidităților, adică în prezența diabetului zaharat, a hipertensiunii arteriale, în prezența unor boli articulare, a unor dureri lombare, a herniei de disc sau a altor afecțiuni pe care obezitatea le accentuează. Dacă aceste comorbidități nu sunt prezente, chirurgia bariatrică se începe de la indicele de masă corporală de 35“, descrie indicațiile chirurgiei bariatrice medicul primar chirurg Ștefan Tucă, unul dintre medicii din România care ajută pacienții cu obezitate să-și recapete starea de sănătate.

 

 

Echipă multidisciplinară pentru evaluare

Înainte de operația de micșorare a stomacului, o persoană cu obezitate este evaluată de către o comisie medicală. Astfel, sunt importante avizul cardiologului, gastroenterologului, anestezistului, chirurgului, al psihiatrului și al medicului endocrinolog. Orice problemă cardiacă sau metabolică trebuie reglată înainte de intervenție. De asemenea, apneea în somn poate necesita tratament cu oxigen înainte de operație. În plus, pacienții trebuie să știe că regimul alimentar li se va schimba drastic după intervenție și că eliminarea celor câteva zeci de kilograme în plus se produce în decurs de un an. „Noi presupunem că pacientul care trece printr-o asemenea intervenție e conștient de faptul că-și va schimba viața si obiceiurile alimentare. Dacă va mânca de exemplu miere și nu va urma regimul alimentar indicat, nu va slăbi niciodată cât își dorește. Trebuie să vedem ce obiceiuri alimentare are: dacă este un pacient capabil să aibă 5 mese pe zi de 60-80 de ml, dacă poate renunța la a mânca între mese diverse gustări calorice sau dulciuri de poftă, atunci este un candidat bun pentru această intervenție. Vorbim de un adevărat regim după intervenția bariatrică: în prima zi postoperator, îl alimentăm cu seringa. Pe termen lung, la 2, 3 luni, după operație, va putea mânca normal calitativ. Dar cantitativ, nu va mai putea mânca niciodată la fel. În timpul operației, se secționează o porțiune a stomacului unde se secretă hormonul numit grelină, cel care are legătură cu senzația de foame. Așa că, în primul rând, pacienților n-o să le mai fie foame, iar în al doilea rând, și dacă ar vrea să mănânce mai mult, inițial, nu vor putea mânca mai mult de 100 de ml“, accentuează specialistul.

 

Alimentaţie strictă post-operator

După operație, pacienții primesc un regim alimentar strict, care constă în cantități foarte mici de hrană. În plus, sunt evaluați periodic și pot lua suplimente cu vitamine și minerale, dacă acestea nu sunt absorbite din alimente. Slăbirea se produce treptat, iar pacienții sunt sfătuiți să se ferească de alimentele hipercalorice, de dulciuri, alcool, orice tentație care i-ar putea aduce din nou la greutatea inițială. Din păcate, există și astfel de cazuri dacă persoanele care au trecut prin operația de micșorare a stomacului nu respectă indicațiile medicilor. „Pacientul trebuie să probeze, sau măcar să mărturisească faptul că a încercat pe parcursul vieții multiple regimuri, că a fost la nutriționist, că nu are probleme psihiatrice, că nu are dependențe de droguri sau de alcool. Toate acestea trebuie verificate ca să fie un candidat bun și la care operația să aibă un real succes. Dacă are dependențe, nu este în regulă. Orice pacient trebuie să știe că după această chirurgie bariatrică își schimbă complet stilul de viață si alimentația. Dacă au fost obișnuiți să mănânce cantități uneori uriașe de alimente, ajung să mănânce după o operație de gastric sleeve 5 mese pe zi de 60-80 de ml“, completează medicul chirurg.

 

Statul nu decontează operaţiile bariatrice, în ciuda beneficiilor medicale

În România, operația de micșorare a stomacului nu este decontată prin asigurările medicale. Însă costurile acesteia sunt mult mai mici decât cele ale tratamentelor ulterioare pentru bolile asociate obezității. „Este demonstrat faptul că intervenția bariatrică și rezultatele sale scad riscul cardiovascular, se reduc valorile glicemiei și se apropie de cele normale, scade refluxul gastroesofagian, se reduc durerile articulare asociate obezității, dar și riscul de accident vascular cerebral. De asemenea, ficatul se regenerează, steatoza nu mai e prezentă ca înainte de operație, iar surplusul ponderal dispare de peste tot, inclusiv din zona viscerală, abdominală“, descrie beneficiile slăbirii de după operație chirurgul Ștefan Tucă. Pacienții sunt sfătuiți să înceapă să facă treptat mișcare, pe măsură ce kilogramele dispar. Activitatea fizică accelerează metabolismul și reface tonusul, astfel încât să nu mai fie nevoie de intervenții de chirurgie plastică destinate îndepărtării pielii în exces.   

 

STATISTICI

Conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, obezitatea este flagelul numărul 1 care afectează aproape 700 de milioane de persoane, în condiţiile în care 1,9 miliarde de oameni au exces ponderal. Gradul de obezitate se calculează în funcție de indicele de masă corporală, împărțind greutatea în kilograme la înălțimea la pătrat, exprimată în metri. O persoană supraponderală are un indice de masă corporală de minimum 25, iar de la 30 în sus se consideră deja obezitate. În forma morbidă, indicele de masă corporală este mai mare de 40.

 

 

La 10 ani, proporția pacienților care, din păcate, după ce au trecut printr-o intervenție chirurgicală bariatrică, ajung să recâștige ceea ce au pierdut, e de 15-20%. Dacă pacienții nu-și schimbă obiceiurile, se pot îngrășa la loc pentru că stomacul operat va crește treptat la aceleași dimensiuni ca înainte.“

 

Ștefan Tucă,
medic primar chirurg

 

 

Chirurgia bariatrică este o procedură medicală veche de aproape o jumătate de secol, iar rata de succes, adică menținerea greutății normale după slăbire, este de 85% la 5 ani.

 

Mai bine de jumătate dintre români sunt supraponderali sau obezi, ţara noastră ocupând locul trei în Europa la acest capitol. Un român consumă, în medie, 3.500 de calorii pe zi.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Ciolacu apare alături de candidata Gabriela Firea și o laudă că “știe administrație”

Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, o laudă pe Gabriela Firea, care a devenit, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei. "Decizia...

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, singurul eurodeputat român membru în Grupul Verzilor Europeni, a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu. Cu ocazia Zilei Mondiale a...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...
Ultima oră
Pe aceeași temă