13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSănătateCe trebuie să știe părinții. Tulburările de alimentație au explodat în timpul...

Ce trebuie să știe părinții. Tulburările de alimentație au explodat în timpul pandemiei

Una dintre explicații este că adolescenții au pierdut rutina zilei de școală și s-au înstrăinat de prietenii care le puteau oferi sprijin, afirmă mai mulți psihologi citați de The New York Times.

O cauză importantă a tulburărilor de nutriție o reprezintă și creșterea consumului emoțional în pandemie. Școala online, de acasă, unde produsele alimentare sunt constant la îndemână, i-a determinat pe tineri să mănânce mai mult decât de obicei, ca o modalitate de a gestiona plictiseala sau stresul induse de pandemie. De asemenea, în multe gospodării, a sporit nesiguranța alimentară și anxietatea asociată, ceea ce a crescut riscul tulburărilor alimentare.

În România, conform unui studiu realizat anul trecut de World Vision care a acoperit și lunile de criză sanitară provocată de pandemia COVID-19, a fost observată o creștere a ponderii celor au adoptat măsuri precum cumpărarea de alimente în cantități mai mici și împrumutarea sau primirea de alimente de la rude/prieteni. Principala concluzie a studiului relevă că unul din zece copii români nu are suficientă mâncare și se duce flămând la culcare.

Un raport diferit citat de această dată de The New York Times arată că, similar cu datele colectate la noi, în comparație cu gospodăriile unde adolescenții americani au suficientă hrană, cei din familiile sărace sar peste mese și abuzează de laxative cu scopul de a-și controla greutatea.

 

Influența Instagramului

 

Un factor care nu a fost luat în serios până acum îl reprezintă influența social-media, în special a Instagramului, asupra imaginii de sine a adolescenților. În timpul pandemiei, tinerii au petrecut mai mult timp pe rețelele de socializare decât de obicei. Și, deși acest ,,abuz de social-media” poate constitui o sursă de alinare atât de necesară sau de reconectare cu prietenii, examinarea imaginilor colegilor și a influencerilor pe aceste rețele care devin din ce în ce mai vizuale a generat o profundă insatisfacție a adolescenților față de propriul corp. Tinerii sunt predispuși să-și compare trupurile cu imaginile pe care le văd online, iar asta produce o spirală toxică în care, pentru a-și menține stima de sine, ei adoptă comportamente nesănătoase pentru a-și controla greutatea, spune doctor Bryn Austin, citată de The New York Times.

Pandemia a creat condiții propice pentru dezvoltarea tulburărilor de nutriție, cu o creștere a cazurilor noi și a recidivelor, și, deși restricțiile încep să dispară, unii pacienți așteaptă patru sau chiar cinci luni până să prindă un loc la psiholog sau să primească medicamentație, spune la rândul ei psihiatra Jennifer Wildes, citată de Associated Press.

Luna trecută, Instagram și-a cerut scuze pentru ,,greșeala” de a promova utilizatorilor cu tulburări de alimentație conținut privind pierderea în greutate. Asta pentru că una dintre caracteristicile aplicației este să furnizeze celor care o folosesc conținut și termeni de căutare sugerați în baza intereselor. Unii utilizatori cu tulburări de alimentație au văzut cum Instagram îi îndemna să caute termeni precum ,,suprimarea poftei de mâncare”.

În acest context, la nivelul Parlamentului European a fost formulată o propunere de rezoluție referitoare la aplicarea unei strategii pentru prevenirea tulburărilor de alimentație în rândul tinerilor din UE. Propunerea de rezoluție îndeamnă Comisia Europeană să adopte noi proiecte pentru a sprijini statele membre în introducerea unor noi tratamente pentru tulburările alimentare în rândul tinerilor, având în vedere consecințele epidemiei de COVID-19; și invită Comisia să colecteze informațiile necesare privind tulburările alimentare în rândul tinerilor, pentru a pune în aplicare măsuri mai eficiente împotriva acestor afecțiuni.

 

„Comisia Europeană să adopte noi proiecte pentru a sprijini statele membre în introducerea unor noi tratamente pentru tulburările alimentare în rândul tinerilor, având în vedere consecințele epidemiei de COVID-19”. Rezoluție propusă de Parlamentul European

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă