12.2 C
București
miercuri, 29 septembrie 2021

Caravană medicală în 10 localităti cu mortalitate infantilă ridicată

Caravana va ajunge la 600 de femei din judeţele Călăraşi, Ialomiţa, Giurgiu, Ilfov şi Teleorman, gravidele urmând să beneficize gratuit de o serie de servicii medicale preventive, cum ar fi ecografie, cardioecografie, controlul glicemiei sau teste rapide de urină pentru mamele cu risc de hipertensiune. În cadrul consultaţiilor preventive, va fi organizată şi o sesiune la care viitoarele mame vor primi informaţiile legate de îngrijirea în sarcină şi îngrijirea nou-născutului în primele luni de viaţă, nutriţia gravidei şi a copilulului, precum şi informaţii legate de alăptare. Odată cu deplasarea în mediul rural a acestei caravane dotată cu toate echipamentele necesare în monitorizarea sarcinii şi cu personal medical de specialitate, femeile care înregistrează sarcini cu risc vor primi tratamentul medical necesar. 

Asociaţia Prematurilor din România şi-a propus ca pe parcursul a 12 luni să reducă cu 25% decesele înregistrate la nou-născuţii din 10 localităti cu mortalitate infantilă ridicată, prin monitorizarea sarcinii pentru femeile din mediul rural. Proiectul vizează creşterea şansei la viaţă şi sănătate pentru copiii din localităţile rurale defavorizate printr-o intervenţie care ţinteşte principalele cauze ale mortalităţii infantile:

– lipsa de acces a mamelor din mediul rural la servicii medicale de monitorizare a sarcinii,

– lipsa de informare cu privire la ingrijirea in sarcina si ingrijirea nou-nascutului,

– naşterea prematură şi deficienţele sistemului sanitar românesc, care nu are la acest moment capacitatea de a prelua toate cazurile de nou-născuţi aflaţi in risc.

Conform datelor Centrului Naţional pentru Statistică şi Informatică în Sănătatea Publică cu privire la mortalitatea infantilă la nivelul anului 2017, 1360 de nou-născuţi au murit în România înainte de a împlini vârsta de 1 an. Din totalul acestora, doar în 129 din cazuri (9,5%), mamele au beneficiat de toate controalele pe perioada sarcinii. În cazul a 285 mame (22%), au fost efectuate mai puţin de 4 controale, iar alte 358 femei (26,3%) nu au fost consultate niciodată de un medic pe perioada sarcinii. Deşi studiul relevă că majoritatea deceselor au avut loc în spital, în lipsa monitorizării sarcinilor, maternităţile nu pot să modifice această situaţie decât în mică măsură. În plus, prematuritatea s-a dovedit un diagnostic favorizant pentru 32% din copiii care nu au spravieţuit primului an de viaţă. 

Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Ultima oră
Pe aceeași temă