8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSănătateCând devin periculoase chisturile ovariene

Când devin periculoase chisturile ovariene

Ecografia transabdominală este esenţială pentru un diagnostic de certitudine privind tipul de chist ovarian, care, în majoritatea cazurilor este funcţional. În mod normal, în fiecare lună se selectează un folicul care devine dominat şi la un moment dat eliberează un ovocit – proces numit ovulaţie. Astfel, există două tipuri de chisturi funcţionale: chistul folicular, care apare atunci când foliculul nu eliberează ovocitul – nu se sparge şi continuă să crească, şi chistul de corp luteal, care se formează după eliberarea ovocitului din folicul şi are rolul de a secreta estrogeni şi progesteron pentru menţinerea sarcinii în primele săptămâni, după care se resoarbe. Uneori el continuă să crească transformându-se în chist.

Chisturile funcţionale sunt de obicei nepericuloase, cauzează foarte rar dureri şi de cele mai multe ori se resorb singure în câteva cicluri menstruale, explică dr. Stoian. Medicul mai spune că sunt şi chisturile dermoide (teratoame), care se formează din celule embrionare şi pot conţine ţesuturi ca păr, dinţi, piele. O altă categorie de chisturi este reprezentată de chistadenoame, care apar la suprafaţa ovarelor şi au un conţinut apos sau mucinos. Acestea pot creşte foarte mult în dimensiuni, putând provoca torsiunea ovarului, cu riscul opririi circulaţiei sangvine către ovar. Totodată, există şi chisturile endometriozice (endometrioame), ce se formează ca urmare a migrării ţesutului endometrial din interiorul cavităţii uterine la nivelul ovarelor.

 

Complicaţii letale, în lipsa unui diagnostic precoce

 

Torsiunea ovariană apare la chisturile mai voluminoase, iar simptomatologia este severă şi se caracterizează prin dureri pelvine intense, greaţă şi vărsături cu debut brusc, simptomele fiind mai puternice, cu febră şi stare generală de rău, în cazul apariţiei hemoragiei sau a infecţiei. Totodată, ruptura chistului duce la durere pelvină intensă şi sângerare intraabdominală. Deşi rareori dau complicaţii, chisturile apărute la femei aflate la menopauză sunt de obicei maligne, de aceea controlul ginecologic anual este obligatoriu pentru depistarea şi tratarea la timp, avertizează dr. Erna Stoian, în interviul pentru „România liberă“.

Medicul susţine că un test de sarcină pozitiv sugerează un chist de corp luteal. „Markerul CA125 este un antigen care poate creşte în endometrioză, în boala inflamatorie pelvină şi în uterul fibromatos, dar şi în cancer ovarian. Dacă chistul are un conţinut parţial solid şi ai risc de cancer ovarian, medicul poate recomanda acest marker şi testul ROMA“, declară dr. Stoian, care mai spune că, în prezent, cancerul ovarian este a şaptea cauză de cancer la nivel mondial şi are o rată de supravieţuire la 5 ani doar de 45%, motiv pentru care depistarea cât mai precoce este foarte importantă. În acest context, trebuie făcută de urgenţă o programare la un consult medical de specialitate dacă există o serie de simptome, precum: disconfort pelvin, diaree sau constipaţie, balonare, crampe abdominale, pierderea apetitului şi pierdere în greutate, stare de oboseală generală, menstruaţii neregulate sau dureri la contactul sexual.

 

Tratamente naturiste

 

Pe lângă o dietă echilibrată şi un aport sănătos de suplimente de vitamine şi minerale (cele mai utile fiind vitaminele din grupul E şi B, care normalizează nivelul hormonilor feminini), este utilă şi terapia cu ajutorul plantelor medicinale pentru chisturile ovariene, remediile putând fi găsite în magazinele de produse naturiste, sub formă de ceaiuri, capsule şi tincturi, conform recomandărilor medicului curant:

Agnus castus (stimulează secreţia hormonului luteinizant, care are un rol important în producţia progesteronului de către ovare, şi reduce secreţia hormonului stimulator folicular);

Armurariu (este bun pentru detoxifiere şi pentru echilibrul hormonal);

Coada şoricelului (ameliorează congestia pelviană şi normalizează ciclul menstrual);

Polenul (vitaminizează organismul, fiind utilizat inclusiv în păstrarea sănătăţii reproductive a femeii prin protejarea ovarelor împotriva formării chisturilor);

Păpădia (are acţiune puternic diuretică şi de curăţare a ficatului de toxine, dar şi de eliminare a excesului de hormoni);

 Muguri de plop şi de zmeur (reglează activitatea endocrină şi stimulează imunitatea organismului).

Traista-ciobanului (poate fi administrată sub formă de infuzie în diverse afecţiuni în care în tabloul simptomatic apare sângerarea: menstruaţii abundente sau hemoragii uterine).   

 

 

„Chisturile ovariene sunt formaţiuni tumorale situate la nivelul ovarului, care pot fi diagnosticate cu ajutorul examenului pelvin şi al ecografiei transvaginale. În funcţie de conţinutul chistului – lichid, solid sau mixt -, medicul poate recomanda şi alte teste pentru a determina tipologia acestuia şi conduita terapeutică adecvată“.(dr. Erna Stoian, medic primar obstetrică-ginecologie, specialist în infertilitatea cuplului şi reproducere umană asistată/FIV)

 

Tratament personalizat

 

Expectativa poate fi opţiunea potrivită în cazul chisturilor funcţionale. Administrarea de contraceptive poate duce la scăderea şi dispariţia anumitor tipuri de chisturi şi, de asemenea, previne apariţia altora. Intervenţia chirurgicală este recomandată la chisturile voluminoase şi la chisturile dermoide. Atunci când chistul ovarian este malign este necesară adresarea la un medic specialist în ginecologie oncologică pentru stabilirea conduitei terapeutice adecvate.

 

Simptome alarmante

 

Chisturile ovariene de dimensiuni mari pot determina apariţia unor simptome distinctive:

– Durere pelvină – durere ascuţită pe o parte a abdomenului inferior

– Balonare

– Durere la contactul sexual

– Dureri menstruale

– Sângerări intermenstruale

Chisturile ovariene apar la 30% din femeile cu menstruaţii regulate, la 50% din femeile cu tulburări menstruale şi la 60% în cazul femeilor aflate în perioada de postmenopauză.

Majoritatea chisturilor ovariene (80-85%) sunt benigne, iar 2/3 dintre acestea apar în perioada reproductivă a femeii.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Elevi de la Colegiul de Informatică din București au câștigat Marele Premiu la concursul internațional NASA

O echipă formată din elevi de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București a câștigat Marele Premiu la Concursul Internațional „National Space Society”. În...

Eurobarometru. Românii, tot mai interesați de alegerile europarlamentare

Alegerile locale au fost comasate cu cele europarlamentare și au loc pe data de 9 iunie, iar porivit unui sondaj realizat de parlamentul european,...

TikTok, luat la rost de UE cu privire la riscurile pe care varianta Lite le are asupra copiilor

ByteDance's TikTok a primit un termen de 24 de ore pentru a furniza o evaluare a riscurilor privind noua sa aplicație TikTok Lite, lansată...
Ultima oră
Pe aceeași temă