3.8 C
București
marți, 30 noiembrie 2021
AcasăȘtirile zileiSănătateCancerul bronhopulmonar, pe primul lor la bărbați: care sunt cauzele?

Cancerul bronhopulmonar, pe primul lor la bărbați: care sunt cauzele?

Cancerul bronhopulmonar ocupă locul întâi în decesele cauzate de toate tipurile de neoplazii, deoarece este o boală silențioasă, diagnosticată foarte târziu.

De foarte multe ori, factorul de risc dominant în cancerul bronhopulmonar este fumatul, iar pacienții care fumează consideră normal să tușească, să expectoreze, la un moment dat chiar să obosească, să respire mai greu, punând aceste manifestări pe seama faptului că îmbătrânesc, că iau în greutate și „așa este normal”, a atras atenția prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, medicul-șef al Laboratorului de Endoscopie Bronșică, Institutul de Pneumoftiziologie ,,Marius Nasta” din Capitală.

În România, peste 85% dintre pacienții cu cancer bronhopulmonar sunt fumători de lungă durată, cu tabagism cronic. Boala este pe primul loc la bărbați, dar se află în creștere și la femei – din cauza faptului că, în paralel, crește și acest obicei al fumatului la femei. Peste 50% dintre pacienți au vârste între 45 și 65 de ani și.

”Din păcate, pacienții vin la medic când simptomele bolii devin extrem de severe: tusea devine chinuitoare – nu îi mai lasă nici să se odihnească, încep să expectoreze sânge, nu mai pot respira aproape deloc – deoarece tumora a invadat căile aeriene mari, sau în momentul în care boala devine invalidantă din cauza durerii ori a dificultăților de înghițire, răgușelii etc”, a explicat pneumologul.

Unul dintre lucrurile fundamentale referitoare la diagnostic este bronhoscopia – care poate ajuta atât la diagnosticare, cât și la urmărirea ulterioară a bolii – esențială în bilanțul oncologic periodic. Pacienții cu cancer bronhopulmonar au o rată crescută de supraviețuire dacă sunt diagnosticați în stadii precoce de boală. De exemplu, un pacient depistat în stadiul 1a de boală are o supraviețuire la 5 ani de aproximativ 90%, iar stadiile localizate ale bolii, cele rezecabile, care pot beneficia de intervenții chirurgicale, au supraviețuire la 5 ani în jur de 50%.

Cele mai citite

Românii repatriați din Africa de Sud intră în carantină două săptămâni

Românii repatriați din Africa de Sud intră în carantină două săptămâni, imediat după ce vor ajunge în țară. Ei vor fi preluați de autorități...

Televizoarele și laptopurile, în topul vânzărilor de Black Friday

Pandemia a schimbat regulile, astfel că statul mai mult acasă i-a făcut pe români să cumpere televizoare, telefoane, laptopuri, plăci video, monitoarele, SSD-urile, aprodusele...

Barbados a devenit cea mai nouă republică din lume

Barbados a înlăturat-o oficial pe Regina Elisabeta a II-a din funcția de șef al statului și a devenit cea mai nouă republică din lume....
Ultima oră
Pe aceeași temă