7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăȘtirile zileiSalariul minim pe economie, pregătit să fie majorat cu 70 lei

Salariul minim pe economie, pregătit să fie majorat cu 70 lei

Salariul minim pe economie va crește cu 70 lei de la 1 ianuarie 2021 este decizia luată la nivel guvernamental după discuțiile purtate luni de premierul Florin Cîțu, și ministrul Muncii, Raluca Turcan, cu reprezentanții Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social pe tema creșterii salariului minim brut pe țară.

„La nivelul Guvernului vom decide creşterea salariul minim pe economie pentru anul viitor cu un procent care va ţine cont de argumentele reprezentanţilor sindicatelor, ai patronatelor, precum şi de contextul economic şi social. Ne dorim să asigurăm o viaţă mai bună pentru români, având însă grijă să păstrăm locurile de muncă şi să protejăm iniţiativa antreprenorială.”, a anunțat prim-ministrul Florin Cîțu.

Reprezentanții salariaților au solicitat o majorare la cel puțin 2.400 lei a salariului minim brut de la 1 ianuarie 2021, cu o creștere de 170 lei față de valoarea actuală, dar patronatele au invocat problemele grave economice pe care le au firmele în contextul pandemiei de Covid-19 și au cerut înghețarea salariului minim brut la valoarea din 2020.

Prinși la mijloc, cei din Guvern au ales o soluție de compromis prin care încearcă să împace ambele tabere. 70 lei în plus la salariul minim brut pe țară de la 1 ianuarie 2021 este varianta agreată de Executiv, majorare care să nu împovăreze foarte mult mediul de afaceri dar care să ofere și o palidă consolare salariaților care sunt încadrați cu salariul minim. Cei mai avantajați sunt acei salariați din instituțiile publice ale căror salarii se calculează prin aplicarea unui factor de multiplicare la salariul minim reglementat.

„Guvernul are în vedere creşterea salariului minim brut pe ţară garantat în plată pentru anul 2021 cu un nivel care să depăşească rata inflaţiei, respectiv cu 70 de lei brut, de la 2230 de lei la 2.300 de lei brut/lunar. Acest nivel a fost stabilit în contextul în care reprezentanţii sindicatelor au solicitat creşterea salariului minim pe economie la 2.400 de lei/lunar, iar cei ai patronatelor au solicitat îngheţarea salariului minim pe economie la nivelul actual, cel puţin pentru primele luni ale anului viitor, argumentând situaţiile dificile cu care se confruntă anumite sectoare economice.”, au precizat cei din Guvern.

Cele mai citite

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...
Ultima oră
Pe aceeași temă