Marco Rubio a declarat că va fi dificilă orice negociere de pace, atâta timp cât se împușcă unul pe celălalt
Președintele american, Donald Trump a declarat că intenționează să vorbească, marți, cu președintele rus Vladimir Putin despre încheierea războiului din Ucraina, după discuții pozitive între oficialii americani și ruși la Moscova. „Vrem să vedem, dacă putem pune capăt acestui război”, a spus Trump reporterilor de la Air Force One, în timpul unui zbor, la întoarcerea din Florida spre Washington. „Poate putem, poate nu putem, dar cred că avem o șansă foarte bună. Voi vorbi cu președintele Putin, marți. A fost multă muncă în weekend”.
Trump încearcă să câștige sprijinul lui Putin pentru o propunere de încetare a focului de 30 de zile pe care Ucraina a acceptat-o săptămâna trecută, în timp ce ambele părți au continuat să continue loviturile aeriene grele în weekend, iar Rusia s-a apropiat de alungarea forțelor ucrainene din regiunea Kursk, din vestul Rusiei. Nu a existat niciun răspuns imediat din partea Kremlinului la o solicitare de comentarii din partea Reuters. Kremlinul a declarat, vineri, că Putin i-a trimis lui Trump un mesaj despre planul său de încetare a focului, prin intermediul trimisului american Steve Witkoff, care a purtat discuții la Moscova, exprimând un „optimism prudent” că ar putea fi ajuns la un acord pentru a pune capăt conflictului de trei ani.
În apariții separate la emisiunile TV de duminică din Statele Unite, Witkoff, secretarul de stat Marco Rubio și consilierul pentru securitate națională al lui Trump, Mike Waltz, au subliniat că mai sunt provocări de rezolvat, înainte ca Rusia să accepte o încetare a focului, cu atât mai puțin o rezoluție pașnică finală a războiului. Întrebat la ABC, dacă SUA ar accepta un acord de pace în care Rusiei i se permite să păstreze porțiuni din estul Ucrainei pe care le-a capturat, Waltz a răspuns: „Vom alunga fiecare rus de pe fiecare centimetru de pământ ucrainean.” El a adăugat că negocierile trebuie să se bazeze pe „realitate”. Rubio a spus la CBS că un acord de pace final va „implica multă muncă grea, concesii atât din partea Rusiei, cât și a Ucrainei” și că va fi dificil chiar să înceapă acele negocieri „atâta timp cât se împușcă unul pe celălalt”.
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat vineri că vede o șansă bună de a pune capăt războiului rusesc, după ce Kievul a acceptat propunerea SUA de încetare a focului provizoriu de 30 de zile. Cu toate acestea, Zelenski a spus, în mod constant, că suveranitatea țării sale nu este negociabilă și că Rusia trebuie să predea teritoriul pe care l-a ocupat. Rusia a pus mâna pe peninsula Crimeea în 2014 și controlează acum majoritatea celor patru regiuni din estul Ucrainei, de când a invadat țara în 2022.
Rusia va căuta garanții „de fier” în orice acord de pace conform căruia națiunile NATO exclud Kievul de la aderare și că Ucraina va rămâne neutră, a declarat ministrul adjunct de Externe rus, Alexander Grushko. Într-un interviu amplu în publicația rusă Izvestia, care nu a făcut nicio referire la propunerea de încetare a focului, ministrul adjunct de Externe a spus că orice tratat de pace de lungă durată asupra Ucrainei, trebuie să îndeplinească cerințele Moscovei.
„Vom cere ca garanțiile de securitate fermă să facă parte din acest acord”, a spus Grushko, citat de Izvestia. „O parte din aceste garanții ar trebui să fie statutul neutru al Ucrainei și refuzul țărilor NATO de a o accepta în alianță”. Putin a spus că incursiunea sa militară în Ucraina a fost determinată de faptul că expansiunea progresivă a NATO a amenințat securitatea Rusiei. El a cerut Ucrainei să renunțe la ambițiile sale NATO, iar Rusia să păstreze controlul asupra întregului teritoriu ucrainean confiscat și ca dimensiunea armatei ucrainene să fie limitată. El dorește, de asemenea, relaxarea sancțiunilor occidentale și alegeri prezidențiale în Ucraina, despre care Kievul spune că este prematur, în timp ce legea marțială este în vigoare.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube