Ucraina și Rusia au anunțat miercuri că au realizat un schimb de câte 175 de prizonieri, acesta fiind unul dintre cele mai ample de la începutul invaziei ruse.
Soldați, subofițeri și ofițeri ucraineni care au luptat în cadrul Forțelor Armate, Marinei, Gărzii Naționale, Forțelor de Apărare Teritorială și Serviciului de Grăniceri au fost aduși acasă, a confirmat președintele Volodimir Zelenski.
În regiunea Cernigău, unde au fost primiți prizonierii eliberați, zeci de familii s-au grăbit să își îmbrățișeze cei dragi. Printre ele s-a aflat și Aliona Skuibida, care a luptat timp de aproape trei ani pentru întoarcerea logodnicului său, Andrii Orel, capturat în aprilie 2022 în bătălia pentru Mariupol.
Familii reunite după ani de așteptare
„Captivitatea nu este o modalitate de a supraviețui”, a declarat Skuibida, subliniind că mulți dintre cei eliberați prezintă semne de tortură, transmite AP. Cu toate acestea, miercuri a fost o zi de bucurie pentru ea: și-a întâmpinat logodnicul cu baloane în culorile steagului Ucrainei și un tort, pentru că aniversarea acestuia fusese cu doar o zi înainte.
Câteva autobuze au sosit în curtea spitalului, iar prizonierii au coborât vizibil slăbiți și extenuați. Unii au zâmbit, în ciuda dinților lipsă și a semnelor de suferință.
„Până nu am văzut steagul nostru, nu am putut să cred că sunt acasă. Apoi l-am sărutat”, a spus Oleksandr Savov, în vârstă de 46 de ani. Lângă el, fiica sa, Anastasiia Savova, de 25 de ani, l-a îmbrățișat cu lacrimi în ochi, după ce timp de aproape trei ani nu primise nicio veste de la el.
Savov a povestit despre condițiile grele din captivitate: temperaturi scăzute, umiditate, lipsă de hrană și îngrijiri medicale. „Tot ce îmi doresc acum este pace, o farfurie cu borș, o baie și un pat curat”, a spus el, estimând că a pierdut aproximativ 20 de kilograme de când a fost capturat în luna mai.
Alți prizonieri încă lipsesc
În timp ce multe familii se bucurau de revederea celor dragi, altele continuau să își caute apropiații. Oamenii circulau prin mulțime cu fotografii în mână, întrebând prizonierii eliberați dacă au vreo veste despre cei dispăruți.
Pe lângă schimbul principal, Ministerul rus al Apărării a anunțat că a eliberat suplimentar 22 de prizonieri ucraineni grav răniți, ca „gest de bunăvoință”. Zelenski a confirmat că aceștia au fost eliberați printr-un proces de negociere separat.
Inițial, președintele rus Vladimir Putin promisese eliberarea a 23 de prizonieri în cadrul unei discuții cu fostul președinte american Donald Trump, însă numărul final a fost modificat fără explicații oficiale.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.