1.8 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeInternaționalRusia încearcă să reintre în Consiliul ONU pentru drepturile omului

Rusia încearcă să reintre în Consiliul ONU pentru drepturile omului

Rusia încearcă să se reintegreze în Consiliul ONU pentru drepturile omului în cadrul unei alegeri care va fi considerată un test cheie pentru poziția sa internațională, notează BBC.

A fost expulzată din cel mai important organism al ONU pentru drepturile omului în aprilie anul trecut, după ce forțele sale au invadat Ucraina.

Dar acum, diplomații ruși încearcă să obțină voturile necesare pentru un nou mandat de trei ani.

BBC a obținut o copie a documentului de poziție pe care Rusia îl distribuie membrilor ONU pentru a le cere sprijinul.

Votul va avea loc luna viitoare.

În documentul consultat de BBC, Rusia promite să găsească “soluții adecvate pentru problemele legate de drepturile omului” și încearcă să împiedice consiliul să devină un “instrument care servește voința politică a unui grup de țări”, ceea ce se înțelege ca fiind o referire la Occident.

Diplomații au declarat că Rusia speră să recâștige o anumită credibilitate internațională după ce a fost acuzată de încălcări ale drepturilor omului în Ucraina și în interiorul propriilor granițe.

Cele mai recente dovezi ale acestor abuzuri au fost prezentate luni Consiliului pentru Drepturile Omului într-un raport al Comisiei de anchetă privind Ucraina.

Erik Mose, președintele comisiei, a declarat că există în continuare dovezi de crime de război, inclusiv tortură, violuri și atacuri asupra civililor.

Un raport separat, prezentat în urmă cu două săptămâni de către raportorul special al ONU pentru Rusia, Mariana Katzarova, a declarat că situația drepturilor omului în Rusia s-a “deteriorat semnificativ”, criticii invaziei fiind supuși la arestări arbitrare, tortură și rele tratamente.

Consiliul ONU pentru drepturile omului are sediul la Geneva și are 47 de membri, fiecare fiind ales pentru un mandat de trei ani.

La următoarele alegeri, care vor avea loc la 10 octombrie, Rusia va concura cu Albania și Bulgaria pentru cele două locuri din consiliu rezervate țărilor din Europa Centrală și de Est.

La vot vor participa toți cei 193 de membri ai Adunării Generale a ONU de la New York. Diplomații de acolo au declarat că Rusia face o campanie agresivă, oferind țărilor mici cereale și arme în schimbul voturilor lor.

Ca atare, aceștia au spus că este foarte posibil ca Rusia să revină în consiliu.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Statele Unite vor desființa vizele pentru români din anul 2025, susține premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, cu prilejul vizitei sale în SUA, că Statele Unite vor renunța să mai ceară vize cetățenilor români începând cu...
00:01:16

VIDEO. Încep lucrările pentru salvarea “turnului înclinat” din Bologna

Au început lucrările de securizare și restaurare a "turnului înclinat" din Bologna, ca urmare a temerilor că acesta s-ar putea prăbuși. Există temeri că respectivul...

Top 3 accesorii care nu trebuie să lipsească din casa ta atunci când ai un nou-născut!

Sosirea unui nou-născut în casă vine la pachet cu multă bucurie și entuziasm, dar și o serie de  schimbări și emoții, iar pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă