7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăȘtirile zileiRSF: Hărţuirea online a jurnaliştilor este un fenomen mondial

RSF: Hărţuirea online a jurnaliştilor este un fenomen mondial

”În 2018, a face presiune online asupra jurnaliştilor nu a fost niciodată atât de simplu”, a afirmat RSF în raportul său.

Organizaţia neguvernamentală a studiat timp de şase luni zeci de cazuri în 32 de ţări pentru a-şi întocmi raportul, intitulat ”Hărţuirea online a jurnaliştilor: când trolii lansează asaltul”.

”Hărţuirea online este un fenomen ce se propagă la scară mondială şi care constituie în prezent una dintre cele mai grave ameninţări împotriva libertăţii presei”, a declarat Christophe Deloire, secretar general al RSF.

RSF denunţă ”campaniile de ură orchestrate de către regimuri autoritare sau represive, cum este cazul în China, Rusia, India, Turcia, Vietnam, Iran, Algeria şi altele”, dar şi campaniile de hărţuire online ”lansate de către comunităţi de indivizi sau grupuri politice din aşa-zise ţări democratice”.

Ţintele preferate ale trolilor sunt ”jurnaliştii de investigaţii care întreprind anchete deranjante pentru regimurile autoritare sau grupări politice sau infracţionale”, potrivit RSF, care estimează de asemenea că ”jurnalistele sunt cel mai mult vizate de hărţuirea online”.

În concluziile sale, RSF se bazează pe un studiu al grupului de reflecţie britanic Demos, potrivit căruia jurnalismul este un domeniu în care femeile se confruntă cu mai multe insulte decât bărbaţii, deseori ”ameninţări cu caracter sexual şi degradant”.

Cele mai citite

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...
Ultima oră
Pe aceeași temă