11.3 C
București
duminică, 17 octombrie 2021

România va face plângere contra Austriei la Curtea de Justiție a UE

Pentru a rezolva această situație, Guvernul României ia în calcul ideea de a se adresa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), a precizat ministrul Meleșcanu, duminică seară, la un post de televiziune.

„Pentru unii (copii – n.n.) chiar s-au mărit alocaţiile, pentru cei din Suedia, iar pentru alţii s-au redus în funcţie de veniturile din ţara respectivă. Este un caz clar de discriminare, pentru că românii care locuiesc în Austria plătesc impozite şi taxe ca orice alt cetăţean. Ei contribuie la bugetul statului respectiv. Luăm în considerare posibilitate să ne adresăm Curţii Europene de Justiţie pe această temă”, a afirmat ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu.

MAE consideră că legea privind ajustarea nivelului alocaţiilor pentru copiii nerezidenţi ai muncitorilor din Austria, intrată în vigoare la începutul anului 2019, este o decizie care contravine legislaţiei UE şi creează o situaţie discriminatorie.

Aceste luări de poziție intervin după ce Parlamentul de la Viena a adoptat legea privind indexarea alocaţiilor pentru copiii din străinătate ai cetăţenilor UE care lucrează în Austria. Astfel, pentru cele mai multe state, inclusiv România, această înseamnă o reducere a sumelor plătite, prin ajustarea la nivelul de trai din ţările comunitare unde trăiesc aceşti copii. Măsura a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2019.

Conform datelor prezentate de autorităţile austriece, România se află pe locul 4 în clasamentul transferurilor şi al economiilor înregistrate prin indexare, după Ungaria, Slovacia şi Polonia. În anul 2016, de exemplu, guvernul austriac a înregistrat 14.213 copii care primesc beneficii sociale austriece (alocaţie sau deducere fiscală) şi trăiesc în România.

După decizia prin indexarea cu un coeficient de 0,484, aceste beneficii vor fi practic înjumătăţite în cazul României. Coeficientul reprezintă diferenţa dintre nivelul preţurilor dintre cele două ţări (calculată conform unui indicator la nivel european).

Tot referitor la situaţia alocațiilor din Austria, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a transmis, sâmbătă, că indexarea alocaţiilor copiilor nerezidenţi ai muncitorilor din Austria nu respectă principiul egalităţii şi nediscriminării. Ministrul Natalia Intotero a anunțat că va fi discutată situaţia din Austria la reuniunile din cadrul Preşedinţiei Consiliului UE.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă