10 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021

România și Ucraina se pregătesc pentru o criză regională la granița de est a NATO

Militari din Forțele Navale și polițiști de frontieră din România și Ucraina participă în aceste zile la un exercițiu de-a lungul Dunării, în apropierea Mării Negre.

“Forțele Navale Române organizează, planifică și conduc, în perioada 7-11 septembrie, exercițiul româno-ucrainean Riverine 2020, pe fluviul Dunărea, în zona cuprinsă între Tulcea și Izmail (Ucraina), la care participă aproximativ 300 de marinari militari din cele două state”, a anunțat Statul Major al Forțelor Navale Române.

Spre deosebire de alte antrenamente similare, la această acțiune nu mai participă alte țări NATO, ceea ce sugerează că, într-o eventuală criză regională, România și Ucraina trebuie să acționeze imediat pentru a rezolva situația, fără a mai aștepta alt sprijin.

Totuși, acest antrenament este monitorizat și de Statele Unite, care au transmis un mesaj prin intermediul paginii de Twitter a Flotei a 6-a americane – cea care are responsabilități în Marea Mediterană și în Marea Neagră.

„Fantastic să vedem partenerii noștri de la Marea Neagră, România și Ucraina, lucrând și antrenându-se împreună pentru a crea o regiune mai sigură și mai stabilă!”, precizează mesajul postat de americani pe Twitter.

Exercițiul „Riverine 2020” este condus de Flotila Fluvială și urmărește consolidarea cooperării transfrontaliere româno-ucrainene în domeniul naval. Din partea României, la acest antrenament iau parte două vedete blindate din Divizionul 67 Nave Purtătoare de Artilerie, două vedete fluviale din Divizionul 88 Vedete Fluviale, un remorcher fluvial al Divizionului 131 Nave Sprijin Logistic și un elicopter Puma Naval din Grupul 256 Elicoptere. Toate aceste forțe execută “împreună cu nave ucrainene, precum şi cu nave ale Gărzii de Coastă din Ucraina şi ale Poliției de Frontieră din România, manevre tactice, exerciții de inspecție și control la ambarcațiuni suspecte, exerciții de remorcaj și antrenamente de punere în aplicare a procedurilor de acțiune pentru intervenții în situații de urgență”, precizează Forțele Navale ale României.

“Forțele Navale Române organizează, planifică și conduc, în perioada 7-11 septembrie, exercițiul româno-ucrainean Riverine 2020, pe fluviul Dunărea, în zona cuprinsă între Tulcea și Izmail”

Mihai Panait,

Șeful Forțelor Navale Române

“Amenințările moderne ne arată de ce avem nevoie pentru a acționa împreună, pentru că astfel suntem mult mai puternici. Dunărea este una dintre cele mai mari artere de transport naval din Europa, care se termină pe granița de stat dintre Ucraina și România”

Oleksiy Neizhpapa,

Comandantul Forțelor Navale ale Ucrainei

 

Ce factori de risc există în apropierea graniței dintre România și Ucraina?

Zona este marcată de infracționalitate transfrontalieră, mai ales de contrabandă și de braconaj piscicol, dar se află și în apropierea unor enclave de “conflict înghețat” politico – militar, cum ar fi cel din Transnistria.

Cât de mare este pericolul la adresa României?

Ambasadorul Statelor Unite la București avertiza acum o săptămână că România poate fi atacată din două regiuni – din Crimeea sau din Transnistria, întrucât “Sevastopolul este la mai puțin de 600 de kilometri distanță iar Tiraspolul este la 400 de kilometri distanță” față de București.

 

Potrivit părții ucrainene, deschiderea exercițiului mixt „Riverine 2020” s-a desfășurat printr-o ceremonie organizată în orașul Ismail (sudul Basarabiei), în prezența comandantului Forțelor Navale ale Ucrainei, contraamiralul Oleksiy Neizhpapa, și a șefului Statului Major al Forțelor Navale ale României, contraamiralul Mihai Panait.

“Amenințările moderne ne arată de ce avem nevoie pentru a acționa împreună, pentru că astfel suntem mult mai puternici. Dunărea este una dintre cele mai mari artere de transport naval din Europa, care se termină pe granița de stat dintre Ucraina și România. Riverine 2020 este răspunsul nostru la provocările și amenințările din această zonă”, a precizat comandantul Forțelor Navale ale Ucrainei.

Cooperarea dintre Forțele Navale ale României şi cele ale Ucrainei s-a dezvoltat în ultimii ani, mai ales în Marea Neagră, în exerciții coordonate de NATO.

Zona aleasă pentru exercițiul Riverine 2020 este în apropierea unor focare de tensiune atât din punctul de vedere al infracționalității transfrontalieră, mai ales al contrabandei și al braconajului piscicol, dar și în apropierea unor zone de conflict înghețat politico – militar. În sudul Republicii Moldova este enclava autonomă, separatistă a Găgăuziei, iar de-a lungul Nistrului s-a instaurat așa numita regiune transnistreană, a cărei așa-zisă independență față de Republica Moldova este menținută cu ajutorul trupelor rusești de pe teritoriul ei. Acum o săptămână, chiar ambasadorul Statelor Unite la București avertiza că România poate fi atacată din două regiuni – din Crimeea sau din Transnistria.

“Sevastopolul este la mai puțin de 600 de kilometri distanță de locul în care ne aflăm aici. Tiraspolul este la 400 de kilometri distanță”, declara, la București, Adrian Zuckerman, ambasadorul Statelor Unite.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă