Statul român trebuie să transmită un răspuns oficial către Kiev și Sofia în aproximativ două săptămâni
Ucraina și Bulgaria au informat oficial autoritățile române despre demararea unor proiecte de construire a unor noi centrale nucleare, care vor adăuga mii de MW de putere instalată la rețeaua energetică a celor două țări. Aceste state au solicitat administrației de la București să comunice, dacă dorește să participe la procedurile de evaluare a impactului acestor proiecte asupra mediului, conform informațiilor analizate de profit.ro.
Potrivit Convenției ONU de la Espoo din 1991, privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier, dacă un proiect de investiție desfășurat într-un stat, poate avea un efect semnificativ asupra mediului altui stat, este necesară inițierea unor consultări între autoritățile de mediu ale celor două țări. Aceste consultări vizează identificarea efectelor transfrontaliere potențiale și adoptarea de măsuri pentru reducerea sau eliminarea impactului negativ.
Statul român trebuie să transmită un răspuns oficial către Kiev și Sofia în aproximativ două săptămâni, precizând dacă dorește să se implice în evaluările de mediu. Un precedent similar a avut loc anul trecut, când Bulgaria a participat la procedura de evaluare a impactului de mediu al proiectului românesc Neptun Deep, destinat exploatării gazelor naturale offshore. Autoritățile bulgare au formulat obiecții, iar dezvoltatorii proiectului românesc au ținut cont de acestea.
Ucraina intenționează să construiască două reactoare nucleare noi, unitățile 4 și 5 ale centralei de la Pivdennoukrainsk, fiecare având o capacitate de 1.100 MW, cu o putere totală de 2.200 MW. Noile unități vor fi construite pe un teren de 58 de hectare, dintre care 16 hectare vor fi ocupate de clădiri. Reactoarele vor fi fabricate de compania americană Westinghouse, utilizând tehnologie proprie. Lucrările au început încă din primăvara anului trecut. În prezent, centrala nucleară Pivdennoukrainsk dispune de trei reactoare operaționale, cu o putere instalată totală de 2.850 MW.
La rândul său, Bulgaria intenționează să construiască o nouă unitate la centrala nucleară de la Kozlodui, cu o capacitate de aproximativ 1.200 MW. Și acest reactor va fi realizat cu tehnologie și echipamente furnizate de Westinghouse. Centrala Kozlodui are în prezent două reactoare active, cu o putere totală de 2.000 MW.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube