Comisia Europeană a publicat marți datele preliminare privind mortalitatea rutieră în 2024, care arată o ușoară scădere de 3% a deceselor în accidentele rutiere la nivelul Uniunii Europene.
În total, aproximativ 19.800 de persoane și-au pierdut viața în accidente de trafic anul trecut, cu 600 mai puține decât în 2023, potrivit raportului.
România se menține printre țările cu cea mai ridicată rată a mortalității rutiere, cu 77 de decese la un milion de locuitori.
Cu toate acestea, numărul victimelor a scăzut cu peste 20% față de 2019, semn al unor progrese în reducerea accidentelor fatale.
Cine sunt cei mai vulnerabili participanți la trafic?
Statisticile arată că tinerii între 18 și 24 de ani, dar și adulții peste 65 de ani, sunt cele mai expuse categorii la accidente rutiere.
De asemenea, drumurile naționale din România sunt printre cele mai periculoase, concentrând un număr mare de accidente fatale.
La nivel european, media mortalității rutiere este de 44 de decese la un milion de locuitori, ceea ce plasează România mult peste acest prag.
Obiectivul UE pentru siguranța rutieră, greu de atins
Deși scăderea numărului de decese este un semnal pozitiv, ritmul de îmbunătățire este prea lent.
Majoritatea țărilor membre ale UE nu sunt pe cale să atingă obiectivul stabilit pentru 2030, care vizează reducerea la jumătate a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.