Pe termen lung, România rămâne una dintre cele mai dinamice piețe de retail din Europa Centrală și de Est, în ciuda riscurilor economice și geopolitice
Piața de retail modern din România continuă să se extindă, contrar tendințelor economice generale, datorită unui consum în creștere și a intrării unor jucători internaționali noi. În 2024, vânzările de produse nealimentare au crescut cu 14%, atingând un nivel record, iar consumul individual efectiv l-a depășit pe cel din Polonia și Cehia, ajungând la 89% din media Uniunii Europene, scrie profit.ro.
Deși economia României a avut o creștere modestă în 2024, sub 1% din PIB, acest lucru nu a împiedicat expansiunea zonei de retail. Dezvoltatorii pregătesc livrări de peste 200.000 de metri pătrați în 2025. Analiștii Colliers estimează o schimbare de direcție în anii următori, pe măsură ce dezvoltatorii își îndreaptă atenția spre orașele mari. Se anticipează proiecte de anvergură în București și extinderi ale centrelor comerciale existente.
„Deși economia României a înregistrat o creștere modestă, vânzările de retail non-food au crescut semnificativ, atingând un record istoric”, explică Simina Niculita, Director Retail Agency la Colliers.
Un segment-cheie al retailului modern este reprezentat de îmbrăcăminte și încălțăminte, care atrage cele mai multe investiții și branduri noi. În ultimii 15 ani, cheltuielile pe cap de locuitor au crescut semnificativ, România depășind chiar și Spania la acest capitol.
În 2025, sunt planificate livrări de peste 200.000 de metri pătrați de retail modern, inclusiv extinderi ale marilor centre comerciale. Investitori precum NEPI Rockcastle, Iulius și Prime Kapital/MAS REI revin la proiecte de mari dimensiuni, indicând o încredere crescută în piață.
Pe termen lung, România rămâne una dintre cele mai dinamice piețe de retail din Europa Centrală și de Est, în ciuda riscurilor economice și geopolitice. Cu un consum în creștere și noi investiții, sectorul de retail modern are un potențial semnificativ de dezvoltare.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube