Piața pescuitului din Marea Neagră, cu 72 de firme active, este estimată la doar 5 milioane de euro anual. Cu toate acestea, trei dintre cele mai populare restaurante pescărești de pe litoralul românesc au o cifră de afaceri cumulată de aproape 10 milioane de euro, scrie Ziarul Financiar.
În prezent, pe litoralul românesc există aproape 50 de restaurante cu specific pescăresc, iar aceste locații reușesc să mențină marje de profit de 15-30%, conform bilanțurilor financiare de anul trecut.
În ciuda acestei creșteri în domeniu, producția națională de pește nu este suficientă pentru a acoperi cererea internă.
România produce anual 10.400 de tone de pește din capturi marine și din apele interioare, conform Programului pentru Acvacultură și Pescuit, dar nu include capturile ilegale.
Restaurante românești cu pește din import
Pentru a satisface cererea, România importă peste 100.000 de tone de pește din țări precum Bulgaria, Ungaria, Turcia și Grecia.
În sectorul acvaculturii, România are doar 15 firme de acvacultură maritimă, cu afaceri de 2,3 milioane de euro, în timp ce acvacultura în ape dulci include 750 de firme cu afaceri de 415 milioane de euro.
Totuși, seceta a afectat și fermele piscicole, estimându-se o producție totală de sub 10.000 de tone pentru acest an, potrivit RomFish.
Pentru a dezvolta sectorul și a îmbunătăți consumul intern – actualmente de doar 8,5 kilograme pe cap de locuitor, comparativ cu media europeană de 23 de kilograme – sunt necesare politici și investiții suplimentare.