Țara noastră depășește inclusiv Palestina (4,2 milioane de persoane) și se apropie de un procent alarmant: 20% din totalul populației a emigrat, cel mai ridicat nivel din regiune
România conduce detașat în regiune la capitolul migrație externă, cu 4,58 milioane de cetățeni plecați în lume, arată datele Diviziei pentru Populație a ONU, citate de Hotnews. Țara noastră depășește inclusiv Palestina (4,2 milioane de persoane) și se apropie de un procent alarmant: 20% din totalul populației a emigrat, cel mai ridicat nivel din regiune.
„Dacă în 2007 emigrau în special tineri cu vârsta medie de 29 de ani, acum vârsta medie a celor care pleacă a crescut la 34 de ani”, a declarat președintele INS, Tudorel Andrei, la conferința „Sănătatea familiilor și natalitatea”, organizată la Academia Română. Această schimbare reflectă îmbătrânirea generală a populației României, a mai explicat Andrei.
România ocupă locul 17 la nivel global, cu peste 5,7 milioane de cetățeni stabiliți în străinătate, conform Organizației Mondiale pentru Migrație. În prezent, raportul dintre emigranții români și imigranții care se stabilesc în această țară este de 6 la 1.
În paralel, România atrage tot mai mulți muncitori străini, în special din Asia. În București și Ilfov, anul trecut lucrau aproximativ 30.000 de persoane din țări precum Turcia, Nepal, Sri Lanka, China, India și Bangladesh, conform datelor Inspectoratului General pentru Imigrări. Aceștia activează în domenii precum construcții, HoReCa, transporturi și retail.
Conform Ministerului Afacerilor Externe, cei mai mulți români emigrați sunt stabiliți în Italia, Spania, Marea Britanie și Germania. Aceștia lucrează predominant în agricultură, construcții, vânzări, sistemul medical și IT. Printre principalele motive ale exodului românilor se numără salariile mai mari, infrastructura educațională și sanitară mai dezvoltată, condițiile climatice mai favorabile și diferențele de mentalitate.
Migrația externă continuă să fie una dintre cele mai mari provocări pentru România, cu impact major asupra pieței muncii, sistemului de pensii și evoluției demografice pe termen lung.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube