23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiRomânia a intrat în război în Afganistan

România a intrat în război în Afganistan

În ultimele trei zile, diplomații și militarii români din Afganistan au fost atacați de două ori.

Primul incident s-a produs în noaptea de luni spre marți. Ambasada României din Kabul a fost atacată cu o mașină capcană, plină cu explozibil și condusă de un șofer sinucigaș, care a detonat încărcătura, provocând o spărtură în zidul exterior al incintei. Imediat după aceea, prin spărtură au intrat cinci luptători dotați cu arme automate cu pat rabatabil, care au deschis focul asupra persoanelor aflate în curtea Ambasadei. Schimbul de focuri din curtea Ambasadei a durat câteva ore și s-a soldat cu distrugerea aproape totală a sediului misiunii diplomatice a României.

 

Ramona Mănescu: “Atac împotriva NATO”

“A fost un atac terorist îndreptat contra unei misiuni a unui stat european și a unui stat partener NATO, care își desfășoară activitatea acolo, cu partenerii din NATO”, anunța marți seară, la București, ministrul român de Externe, Ramona Mănescu (de precizat este faptul că România nu este doar stat partener cu NATO, ci este stat membru cu drepturi depline al Alianței Atlantice).

Un român de 43 de ani, care făcea partea din echipa de securitate a Ambasadei, a fost ucis în atacul asupra acesteia, iar ministrul Ramona Mănescu a precizat că el „și-a dat viaţa pentru a-i salva pe ceilalţi, într-un efort de a combate acest atac”.

Un al doilea cetățean român, probabil tot militar, a fost grav rănit. În momentul atacului, în imobilul Ambasadei se aflau 12 diplomați români, care au fost evacuați în siguranță și care ar urma să revină la București, a precizat ministrul de Externe. Întrucât întregul personal diplomatic revine în România, acest gest sugerează o închidere a Ambasadei României din Afganistan.

O asemenea decizie a autorităților române, deși legitimă, este extrem de sensibilă, mai ales pentru că, se pare, cei care au atacat Ambasada României ar fi beneficiat și de complicitatea unor militari sau a unor polițiști afgani. Această ipoteză se bazează pe faptul că sediul Ambasadei se afla în așa – numitul “Cartier Verde” („Green Zone”) din Kabul, rezervat cetățenilor occidentali, care este protejat, pe limita exterioară, de militari și polițiști afgani, care previn apropierea unui vehicul suspect de zidul “Cartierului Verde”. Dar în atacul asupra Ambasadei României, această măsură de prevenire nu a funcționat.

Cel de-al doilea incident din ultimele zile în care a fost ucis un militar român s-a produs, în Afganistan, ieri. Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării, un militar care participa la o misiune de patrulare a fost ucis de explozia unei mașini – capcană.

Atacată de două ori în mai puțin de o săptămână, cu doi militari uciși și un al treilea rănit, cu personalul diplomatic evacuat și cu sediul Ambasadei distrus, România este, practic, în război.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă