16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportFotbalRevoluție și contrarevoluție în fotbalul internațional

Revoluție și contrarevoluție în fotbalul internațional

FIFA a decis în acest an, în luna mai, să realizeze un studiu de fezabilitate legat de organizarea Cupei Mondiale odată la doi ani. Noul format al competiției ar viza atât întrecerea masculină, cât și cea feminină.

Printre federațiile care sprijină deschis acest nou format se numără Bangladesh, Maldive, Nepal și Sri Lanka care au emis deja o declarație comună.
“Intervalul de patru ani între două Cupe Mondiale FIFA este prea mare și fereastra de oportunitate prea mică, pentru a exclude generații întregi de talente”, au declarat federațiile.

“Mai puțin de un sfert dintre asociațiile membre actuale ale AFC (organizația continentală asiatică) au fost reprezentate în aproape un secol de turnee finale ale Cupei Mondiale FIFA, în condițiile în care aceste turnee sunt adevăratele motoare ale dezvoltării”, susțin acestea în comunicat.

Federațiile din Asia susțin proiectul FIFA de a organiza Cupa Mondială odată la doi ani

Confederația asiatică de fotbal are garantate patru locuri automate și un loc de baraj intercontinental la Cupa Mondială masculină din 2022, alături de gazda turneului, Qatar.

Reforma fotbalului mondial nu se oprește aici și FIFA vrea ca revoluția să atingă și alte puncte. Astfel, potrivit publicației spaniole Mundo Deportivo, FIFA vrea să adauge cinci noi reguli, pentru a face fotbalul mai atrăgător:

-scurtarea reprizelor de joc de la 45 la 30 de minute

– executarea autului cu piciorul

– eliminarea timp de cinci minute a jucătorului care primește cartonaș galben

–  posibilitatea de a face schimbări nelimitate

–  cronometrarea timpului doar când mingea se află în joc, așa cum se practică la handbal.

FIFA a testat deja cele cinci schimbări prin turneul “Future of Football Cup”, la care au participat echipele de juniori ale lui RB Leipzig, PSV Eindhoven, AZ Alkmaar și Brugge. Partida dintre RB Leipzig și Alkmaar a reprezentat primul meci desfășurat sub noile reguli, iar oficialii FIFA s-au declarat mulțumiți cu modul în care acestea au afectat jocul.

Așa cum orice revoluție socială sau politică este frânată de inerția trecutului, așa și schimbările propuse de forul fotbalistic mondial au găsit destui contestatari cu argumente.

Marii jucători din Europa nu văd cu ochii buni acest format

Gareth Bale nu vede bine inițiativa FIFA de a restructura calendarul competițional și de a organiza Cupa Mondială o dată la doi ani.

Jucătorul lui Real Madrid crede că această schimbare ar lua din prestigiul competiției, iar turneul final nu ar mai fi perceput ca fiind special.

”Îmi place tradiția Cupei Mondiale organizate o dată la patru ani. Are un prestigiu, la fel ca Jocurile Olimpice care au loc o dată la patru ani. Este mai special dacă nu se întâmplă prea des. Nu mi-ar plăcea deloc să fie organizată o dată la doi ani. Cred că s-ar pierde puțin din istorie. Faptul că nu va avea loc în următorii patru ani și că va trebui să așteptăm până la următoarea ediție o face mai prestigioasă”, a declarat Gareth Bale, citat de The Guardian.

Surprinzător, Arsene Wenger susține FIFA în acest demers

Fostul manager al lui Arsenal Londra, Arsene Wenger, actualmente Director General al Departamentului de Dezvoltare al Fotbalului din cadrul FIFA, este vârful de lance al celor de la FIFA privind noul proiect fotbalistic.

Acum ceva vreme, fostul antrenor al “tunarilor” acuza Confederația Africană de Fotbal că organizează Cupa Africii pe Națiuni o dată la doi ani, iar cluburile erau obligate să lase jucătorii să participe. Problema era că acea competiție avea loc iarna, în plin sezon european.

Contra reformei FIFA s-au unit și grupurile de fani care reprezintă cele șase confederații. Ele au emis împreună un comunicat prin care anunță că sunt împotriva planului celor de la FIFA de a organiza Cupa Mondială de fotbal din 2 în 2 ani.

UEFA crede că planul mai trebuie analizat

Noul format se izbește însă și de rezistența UEFA și a cluburilor de top din Europa.

“Având în vedere impactul major pe care această reformă îl poate avea asupra întregii organizații a fotbalului, există o uimire largă că FIFA pare să lanseze o campanie de PR pentru a-și promova propunerea, în timp ce astfel de propuneri nu au fost prezentate confederațiilor, asociațiilor naționale, ligilor, cluburilor, jucătorilor, antrenorilor și întregii comunități fotbalistice”, a declarat Aleksander Ceferin, președintele UEFA.

La mijoc sunt mulți bani din publicitate, vânzări de obiecte, drepturi de televizare. Cum ar fi ca UEFA să-și vadă restrânse toate competițiile între echipe naționale sau cluburi pentru a face loc FIFA să organizeze Cupa Mondială din doi în doi ani?  „ Va fi un moment când jucătorii vor ’exploda’ pentru că jocurile devin din ce în ce mai obositoare, iar noi avem mai puțin timp de odihnă. Este foarte dificil și am văzut acest lucru și în timpul pandemiei, când mai multe competiții s-au suprapus. Toate acestea vor avea consecințe.”, a declarat Sergio Busquets, căpitanul Barcelonei, citat de Goal.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Un film românesc și unul România – Republica Moldova participă la festivalul de film de la Moscova, în ciuda sancțiunilor asupra Rusiei. Regizorul român...

Un film realizat în România, intitulat "21 de rubini", a fost prezentat în cadrul festivalului de film de la Moscova (19 - 26 aprilie...

Colliers: Numărul locuinţelor vândute în Bucureşti, în creştere cu 18% în primul trimestru din 2024

Piaţa rezidenţială a început anul 2024 în forţă, cu un prim trimestru încheiat cu o creştere de 18% a numărului tranzacţiilor cu apartamente în...

FINS: numărul tinerilor participanți la IUF, interesați de finanțarea studiilor, a crescut anul acesta cu 30%

FINS a înregistrat anul acesta o creștere de 30% în rândul tinerilor interesați de finanțare pentru studiile în străinătate, în cadrul participării la IUF...
Ultima oră
Pe aceeași temă