15 C
București
luni, 20 septembrie 2021

Reorganizarea Agenției Medicamentelor, în transparență decizională

„Este vorba despre un proiect legislativ de reorganizare a Agenţiei Naţionale a Medicamentului care este pe circuitul de avizare al Ministerului Sănătăţii şi azi la prânz va fi publicat în transparenţă decizională. Un proiect foarte bun, pentru că ştim cu toţii că în Sănătate timpul nu înseamnă neapărat bani, timpul înseamnă viaţă”, a spus Pintea.

Ea a adăugat că Ministerul Sănătăţii a avut probleme la capitolul reglementare. „Medicamentul este încă o problemă în România. Ştiţi foarte bine că nu trece o săptămână şi în media apar ştiri legate de lipsa sau dispariţia unor medicamente, lipsuri pe care ni le asumăm. Din păcate, la acest capitol nu am fost tocmai fruntaşi (reglementări – n.r.), astfel încât nu putem da vina în permanenţă pe Ministerul Finanţelor că nu finanţează suficient să avem medicamentele necesare. În ceea ce priveşte reglementările, rolul nostru este foarte delicat. Ştiţi foarte bine, întotdeauna se vorbeşte despre presiuni ale industriei farma, despre presiuni ale asociaţiilor de pacienţi, dar, până la urmă, din punctul meu de vedere, este doar presiunea pacientului român. Pacientul român are dreptul ca şi toţi pacienţii din lume de a beneficia de cele mai bune tratamente. Dacă statul român nu poate să le asigure, atunci măcar să îl informeze. Avem nevoie de un pacient român informat”, a susţinut ministrul Sănătăţii.

Sorina Pintea a mai informat că va fi publicată spre dezbatere publică, pe site-ul ministerului, o listă a medicamentelor strategice.

„Eu spun că s-au făcut şi paşi înainte. Anul acesta am introdus 37 de molecule noi care au salvat multe vieţi. Din păcate, procesul este greoi, este lung, pentru că din nou nu avem suficiente reglementări. Am promis împreună cu domnul secretar de stat Alexandrescu că vom face acea corecţie de preţuri care nu s-a mai făcut din 2015. Am publicat-o pe site-ul ministerului. O discutăm, sunt greşeli, le recunoaştem, dar am făcut-o după atâta timp. Am promis o listă a medicamentelor strategice, lista o avem. O vom publica pe transparenţă decizională”, a explicat ministrul. 

Ultima oră
Pe aceeași temă