6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalRegina Elisabeta a II-a a Marii Britanii își serbează discret cei 96...

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii își serbează discret cei 96 de ani

Decana de vârstă a tuturor capetelor încoronate din lume, regina Elisabeta a II-a a sărbătorit joi împlinirea a 96 de ani în atmosfera intimă a domeniului regal de la Sandringham, la aproximativ 200 de kilometri de Londra, în timp ce londonezii şi-au serbat suveranul cu salve de tun şi cu fanfare militare care i-au cântat “Happy Birthday!”, transmit AFP şi Reuters.

Acum în mare parte retrasă din viaţa publică din cauza unor probleme de mobilitate, suverana, care a depăşit în luna februarie borna de 70 de ani pe tronul Regatului Unit, a ales să-şi petreacă ziua de naştere departe de tumultoasa Londră.

Conform presei britanice, ea a petrecut câteva zile la Wood Farm, un conac relativ modest dar foarte îndrăgit de soţul său, prinţul Philip, care a murit în urmă cu un an la vârsta de 99 de ani.

Cu toate acestea, sute de susţinători ai Casei Regale s-au adunat în faţa Castelului Windsor (vestul Londrei), reşedinţa obişnuită a reginei. Membrii unei fanfare militare din rândul celui mai vechi regiment britanic, Coldstream Guards, îmbrăcaţi în tradiţionalele tunici roşii şi cu căciuli negre din blană de urs au interpretat “Happy Birthday!” pentru regină, iar la ora prânzului au fost trase câteva salve de tun. În celebrul Hyde Park o altă fanfară i-a cântat reginei “La mulţi ani!”.

Regina Elisabeta a II-a a atins venerabila vârstă de 96 de ani, Palatul Buckingham publicând o fotografie în acest sens

Cu această ocazie Palatul Buckingham a publicat o fotografie în care suverana apare îmbrăcată cu o haină verde închis şi ţinând de căpăstru doi ponei albi din rasa englezească Fell, în grădinile de la Windsor. Fotografia înfăţişând-o pe regină alături de cei doi ponei a fost realizată în martie pe domeniul Castelului Windsor de fotograful Henry Dallal, care este şi autorul portretului oficial al reginei de la împlinirea vârstei de 90 de ani. În stânga suveranei este poneiul Bybeck Nightingale, iar în dreapta, Bybeck Katie.

Din luna octombrie regina i-a delegat o mare parte din îndatoririle sale oficiale moştenitorului tronului, prinţul Charles, în vârstă de 73 de ani. Acesta este însă mai puţin popular decât regina în sondajele de opinie (43% faţă de 69% pentru regină) şi este chiar mai puţin apreciat şi decât fiul său cel mare, prinţul William (64%). Nu mai puţin de 42% dintre britanici, conform ultimelor sondaje Ipsos realizate în luna martie, ar prefera ca prinţul Charles să-şi lase fiul pe tron.

Lideri politici şi membri ai cabinetului britanic s-au alăturat membrilor familiei regale şi i-au transmis felicitări şi urări de bine reginei.

“O inspiraţie pentru atât de mulţi oameni din Regatul Unit, Commonwealth şi din întreaga lume, este extrem de special să o sărbătorim în acest an al Jubileului de Platină”, conform unui mesaj postat pe contul de Twitter al nepotului ei mai mare, prinţul William.

Premierul Boris Johnson, aflat într-o vizită în India, i-a urat reginei “La mulţi ani!” şi i-a adus un “omagiu din inimă” pentru cei “70 de ani de serviciu dedicat şi fără greşeală închinat ţării noastre şi (comunităţii statelor) Commonwealth”.

Producătorul de jucării Mattel a lansat o ediţie specială a unei păpuşi Barbie ce o reprezintă pe regină, îmbrăcată cu o rochie de culoarea fildeşului, cu o eşarfă albastră şi purtând pe cap o replică a diademei purtată de regină cu ocazia căsătoriei sale cu prinţul Philip.

Elisabeta a devenit regina Marii Britanii şi a ţărilor din Commonwealth, din care fac parte, printre altele, Canada, Australia şi Noua Zeelandă, la 6 februarie 1952, după moartea tatălui său, regele George al VI-lea. Când a urcat pe tron Elisabeta a II-a, Stalin, Mao şi Harry Truman conduceau URSS, China şi SUA, iar Winston Churchill era pentru a doua oară premierul Marii Britanii.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă