10.4 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiRăzboi informațional. Avioane cu droguri ar face escală în România

Război informațional. Avioane cu droguri ar face escală în România

Războiul modern nu mai este doar o confruntare militară ci s-a transformat în război hibrid, având tot mai multe componente neconvenționale. Una dintre aceste componente este aceea a războiului informațional.

Cel mai recent exemplu legat de România este o știre difuzată pe site-ul agenției de presă de stat a Rusiei, TASS. Știrea a fost difuzată duminică, 5 iulie, și poartă titlul “Russian diplomat says some members of US intelligence involved in Afghan drug trafficking”. Potrivit acestei știri, un oficial rus cu rang înalt în Ministerul de Externe de la Moscova, Zamir Kabulov, a declarat că anumiți membri, aflați în Afganistan, ai serviciilor secrete ale Statelor Unite sunt implicați în traficul de droguri și că transportul acestor droguri spre Europa se face cu avioane americane care decolează din Afganistan și aterizează în Germania și în România.

Autorul acestei declarații, Zamir Kabulov, este fostul ambasador al Rusiei în Afganistan. Născut în Uzbekistan, Kabulov deține, în prezent, funcțiile de șef al Secției Asia 2 din Ministerul de Externe de la Moscova și pe aceea de trimis special al președintelui Putin în Afganistan. Potrivit unor surse occidentale, Kabulov era ofițer KGB în Afganistan în perioada în care această țară a fost ocupată de URSS, astfel că se presupune că ar cunoaște perfect situația din Afganistan și că mesajele transmise de el au chiar avizul președintelui Putin. Asta nu înseamnă, în mod automat, că informațiile făcute publice de Kabulov sunt și reale.

Zamir Kabulov – ambasador în Afganistan  (Foto: Ministerul rus de Externe)

 

Declarațiile diplomatului rus cu privire la așa-zisul trafic de droguri din Afganistan spre Occident, cu escală în România, au venit ca ripostă la unele informații din presa americană, potrivit cărora agenți ai serviciilor secrete ale Rusiei ar oferi bani unor grupări din Afganistan “apropiate” de talibani, bani în schimbul cărora localnicii să organizeze atacuri împotriva unor militari ai NATO, inclusiv ai SUA, din Afganistan.

Reprezentantul liderului de la Kremlin, ambasadorul Kabulov Zamir Nabievich, susține că acuzațiile privind colaborarea dintre agenții ruși și teroriștii din Afganistan provin de la agenți americani care ar fi implicați în traficul cu droguri provenite din Afganistan.

“Acești minunați ofițeri de informații ai SUA, care ne acuză pe noi de diferite lucruri, sunt implicați în traficul de droguri. Avioanele lor decolează de la Kandahar și de la Bagram (două baze aeriene din Afganistan, controlate de trupele SUA – n.n.) și zboară oriunde doresc – în Germania, în România, fără a fi inspectate deloc. Orice locuitor din Kabul vă poate spune asta, oricine e gata să vorbească despre asta”, a susținut ambasadorul Kabulov.

Un element straniu este că declarația acestuia a fost preluată nu doar de agenția oficială rusă TASS, ci și de o agenție numită Afghan Voice Agency (AVA). Aceasta din urmă pare să aibă sediul la Teheran și ar fi unul dintre elementele prin care Iranul caută să câștige influență în Afganistan.

Dar după cum se știe, pe de altă parte, atât Rusia cât și Iranul sunt adversari ai NATO și privesc cu ostilitate prezența trupelor americane în România și a unor elemente ale scutului antirachetă la Deveselu.

Singurul element cert din declarația diplomatului rus este că avioane ale SUA fac escală pe aeroporturi din România, în drumul lor spre și dinspre Afganistan. Pentru rotirea trupelor americane din Asia, avioanele de transport ale SUA folosesc de obicei aeroportul militar de la Mihail Kogălniceanu (județul Constanța). De asemenea, avioane din Afganistan pot ateriza și la Baza Aeriană 90 de la Otopeni.

Dar dincolo de faptul că aceste aeronave americane transportă oameni și armament, nu există vreo probă care să susțină acuzația regimului Putin, conform cărora asemenea avioane ar aduce droguri.

Pentru elucidarea tuturor elementelor legate de acest caz, am solicitat puncte de vedere din partea Ministerului Afacerilor Externe și al Ministerului Apărării Naționale de la București. Le vom publica imediat ce le vom primi.

 

Este posibil să fie reale acuzațiile lansate de Rusia contra Statelor Unite, a României și a Germaniei?

În lipsă de probe, asemenea declarații constituie doar unul dintre elementele războiului informaționat purtat de regimul Putin împotriva NATO.

Cum au reacționat autoritățile de la București la aceste acuzații?

Până în acest moment, nicio instituție din România nu a făcut vreun comentariu asupra acestui subiect.

 

“Acești minunați ofițeri de informații ai SUA, care ne acuză pe noi de diferite lucruri, sunt implicați în traficul de droguri. Avioanele lor decolează de la Kandahar și de la Bagram și zboară oriunde doresc – în Germania, în România, fără a fi inspectate deloc”

Zamir Kabulov,

Reprezentantul președintelui Putin în Afganistan

“Cum ar putea să fie preşedintele Putin încântat de faptul că în România avem baza militară de la Deveselu, cum ar putea să fie încântat că avem baza de la Mihail Kogălniceanu populată cu militari americani şi noi insistăm să asigurăm permanenţa militarilor americani pe teritoriul românesc?”

Mihai Fifor,

Fost ministru al Apărării Naționale

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...
Ultima oră
Pe aceeași temă