-0.5 C
București
miercuri, 19 martie 2025
AcasăEconomieBănci & AsigurăriRandamentele fondurilor de pensii în 2024: Pilonul II depășește Pilonul III

Randamentele fondurilor de pensii în 2024: Pilonul II depășește Pilonul III

Fondurile de pensii obligatorii Pilon II au înregistrat, în 2024, randamente cuprinse între 5% (Vital) și 6,3% (Aripi), cu o medie de 5,74%, în timp ce fondurile facultative Pilon III au avut randamente între 2,9% (Esential – Carpathia) și 6% (AZT Vivace), cu o medie de 4,76%, sub nivelul inflației de 5,1%.

Diferența de performanță între cele două tipuri de fonduri este explicată de nivelul comisioanelor percepute, care în cazul Pilonului III sunt chiar și de 10 ori mai mari decât cele de la Pilonul II.

În plus, fondurile Pilon II gestionează active de 27 de ori mai mari decât cele ale Pilonului III, ceea ce le oferă un avantaj în diversificarea investițiilor.

Comisioanele ridicate afectează performanța Pilonului III

Deși fondurile Pilon II și Pilon III au portofolii similare, investind în titluri de stat și acțiuni listate, diferența de randament nu provine din structura investițiilor, ci din nivelul comisioanelor.

Profesorul Bogdan Dumitrescu, de la Academia de Studii Economice, explică pentru Ziarul Financiar:

„În cadrul Pilonului II, comisioanele lunare variază între 0,02% și 0,07%, ceea ce înseamnă între 0,24% și 0,84% pe an, în funcție de performanța fondului. La Pilonul III, însă, comisioanele anuale sunt de aproximativ 2%, mult mai ridicate, ceea ce explică un ecart de randament între cele două sisteme de economisire de aproximativ 1,2-1,5 puncte procentuale pe an.”

Impactul reglementărilor asupra randamentelor

Legislația actuală prevede că nivelul comisionului perceput de administratori este legat de performanța fondului în raport cu inflația.

Pentru a atinge comisionul maxim de 0,07% pe lună la Pilonul II, randamentul fondului ar trebui să fie cu 4 puncte procentuale peste rata inflației. În realitate, cele mai multe fonduri percep 0,03% pe lună, adică un nivel aplicabil dacă performanța depășește inflația cu 1 punct procentual.

Astfel, în timp ce Pilon II beneficiază de un sistem care stimulează performanța, Pilon III este afectat de costuri mai mari și de contribuții sporadice, ceea ce explică randamentele mai slabe.

Urmărește România Liberă pe Google NewsLinkedinTwitterFacebook și Youtube.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Comisia de la Veneția, critică asupra comasării alegerilor în România: modificările tardive creează riscuri

Președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a solicitat, printr-o scrisoare din 11 martie 2024, avizul Comisiei de la Veneția privind ordonanța de urgență referitoare...

Horoscop 19 martie 2025. Leii au mai multă nevoie de încredere

Horoscop 19 martie 2025. Haide să vedem ce ne rezervă astrele pentru această zi din mijlocul săptămânii. Horoscop 19 martie 2025 Berbec Te confrunți cu o perioadă...

Donald Trump promite că marți se va face desecretizarea completă a arhivelor privind asasinarea președintelui John F. Kennedy

Restul arhivelor guvernului american cu privire la asasinarea președintelui John F. Kennedy în 1963 vor fi publicate marți, a anunțat luni Donald Trump, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă