Fondurile de pensii obligatorii Pilon II au înregistrat, în 2024, randamente cuprinse între 5% (Vital) și 6,3% (Aripi), cu o medie de 5,74%, în timp ce fondurile facultative Pilon III au avut randamente între 2,9% (Esential – Carpathia) și 6% (AZT Vivace), cu o medie de 4,76%, sub nivelul inflației de 5,1%.
Diferența de performanță între cele două tipuri de fonduri este explicată de nivelul comisioanelor percepute, care în cazul Pilonului III sunt chiar și de 10 ori mai mari decât cele de la Pilonul II.
În plus, fondurile Pilon II gestionează active de 27 de ori mai mari decât cele ale Pilonului III, ceea ce le oferă un avantaj în diversificarea investițiilor.
Comisioanele ridicate afectează performanța Pilonului III
Deși fondurile Pilon II și Pilon III au portofolii similare, investind în titluri de stat și acțiuni listate, diferența de randament nu provine din structura investițiilor, ci din nivelul comisioanelor.
Profesorul Bogdan Dumitrescu, de la Academia de Studii Economice, explică pentru Ziarul Financiar:
„În cadrul Pilonului II, comisioanele lunare variază între 0,02% și 0,07%, ceea ce înseamnă între 0,24% și 0,84% pe an, în funcție de performanța fondului. La Pilonul III, însă, comisioanele anuale sunt de aproximativ 2%, mult mai ridicate, ceea ce explică un ecart de randament între cele două sisteme de economisire de aproximativ 1,2-1,5 puncte procentuale pe an.”
Impactul reglementărilor asupra randamentelor
Legislația actuală prevede că nivelul comisionului perceput de administratori este legat de performanța fondului în raport cu inflația.
Pentru a atinge comisionul maxim de 0,07% pe lună la Pilonul II, randamentul fondului ar trebui să fie cu 4 puncte procentuale peste rata inflației. În realitate, cele mai multe fonduri percep 0,03% pe lună, adică un nivel aplicabil dacă performanța depășește inflația cu 1 punct procentual.
Astfel, în timp ce Pilon II beneficiază de un sistem care stimulează performanța, Pilon III este afectat de costuri mai mari și de contribuții sporadice, ceea ce explică randamentele mai slabe.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.