11.3 C
București
duminică, 15 septembrie 2024
AcasăCulturăRaluca Turcan: Investiţie de aproximativ 17 milioane de euro pentru Muzeul Naţional...

Raluca Turcan: Investiţie de aproximativ 17 milioane de euro pentru Muzeul Naţional al Revoluţiei Anticomuniste din Decembrie 1989

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, anunţă o investiţie de aproximativ 17 milioane de euro pentru Muzeul Naţional al Revoluţiei Anticomuniste din Decembrie 1989 care va funcţiona în clădirea istorică a fostei Comenduiri a Garnizoanei Militare din centrul Timişoarei.

„Timişoara va avea o nouă instituţie de cultură! Ministerul Culturii face un pas important în finalizarea lucrărilor de la Muzeul Naţional al Revoluţiei Anticomuniste din Decembrie 1989 de la Timişoara, o investiţie necesară pentru păstrarea memoriei recente a oraşului şi a ţării. După aproape doi ani de cercetări arheologice şi obţinerea avizelor necesare, am finalizat Planul Urbanistic Zonal şi continuăm cu Studiul de Fezabilitate. Ne aşteptăm ca lucrările de proiectare să fie finalizate anul viitor, urmând ca Ministerul Culturii, prin Unitatea de Management a Proiectului, să lanseze licitaţia pentru lucrările de execuţie. Investiţia totală este de aproximativ 17 milioane de euro net, iar proiectul este cofinanţat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei”, a scris Turcan, joi, pe Facebook.

Ea a precizat că Muzeul Naţional al Revoluţiei Anticomuniste din Decembrie 1989 va funcţiona în clădirea istorică a fostei Comenduiri a Garnizoanei Militare din centrul Timişoarei, care va fi restaurată şi modernizată pentru a găzdui această instituţie de importanţă naţională ce va funcţiona în subordinea Ministerului Culturii.

„Expoziţia permanentă va prezenta evenimentele Revoluţiei din 1989 şi va oferi o experienţă unică, combinând prezentarea clasică a exponatelor cu tehnologiile digitale moderne”, a adăugat ministrul Culturii.

Muzeul se dorește a fi un angajament faţă de memoria istorică şi faţă de valorile democratice

Potrivit Ralucăi Turcan, muzeul îşi propune „să se poziţioneze în mediul cultural, educaţional şi social românesc drept o instituţie dinamică şi modernă, care, prin modalitatea de organizare şi complexitatea ofertei culturale, să fie interactivă şi activă în spaţiul public şi să se sincronizeze tendinţelor actuale din muzeologia contemporană”.

„Este o investiţie de o importanţă majoră pentru Ministerul Culturii şi pentru România pentru că este un angajament faţă de memoria istorică şi faţă de valorile democratice ale naţiunii noastre. Odată cu acest muzeu, România îşi reafirmă poziţia pe scena europeană ca un stat care preţuieşte libertatea, democraţia şi drepturile fundamentale ale omului, elemente esenţiale care au fost câştigate cu sacrificii în timpul Revoluţiei din 1989”, a susţinut ministrul.

Muzeul Revoluţiei Anticomuniste de la Timișoara se va realiza în urma consultărilor participative

Anunţul făcut de Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, privind propunerea pentru acordul cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) de a creşte suma pentru Muzeul Revoluţiei Naţionale Anticomuniste cu 15 milioane de euro şi cu privire la denumirea viitoarei instituţii, a generat un val de interes şi de emoţie din partea revoluţionarilor, dar şi al timişorenilor.

Ministerul Culturii urmăreşte să realizeze un proiect coerent şi orice decizie legată de Muzeul Revoluţiei Naţionale Anticomuniste va fi luată în urma consultărilor participative.

„Aşa cum ne-am obişnuit deja în această guvernare, nu vom hotărî nimic fără discuţii prealabile cu cei care ne-au oferit darul democraţiei: revoluţionarii. Din acest motiv, toate demersurile legate de acest nou muzeu vor fi făcute împreună cu Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist Instaurat în România în Perioada 1945-1989 şi cu reprezentanţii revoluţionarilor din Timişoara şi din ţară. Respectăm opiniile tuturor revoluţionarilor, cărora le suntem recunoscători că ne bucurăm, astăzi, de libertate”, a declarat Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Joe Biden se va preocupa de întărirea Ucrainei pentru restul mandatului

Preşedintele american Joe Biden este "hotărât" să folosească restul mandatului său pentru a întări Ucraina şi se va întâlni cu omologul său Volodimir Zelenski...

Guvern: 271 de persoane au fost evacuate și mutate în siguranță

Premierul Marcel Ciolacu a coordonat, la Galați, reuniunea Comandamentului pentru Situații de Urgență în care au fost luate mai multe decizii pentru protejarea vieții...
Ultima oră
Pe aceeași temă