16 C
București
miercuri, 22 septembrie 2021

Racheta New Shepard a lui Jeff Bezos și-a încheiat călătoria în spațiu

La bordul acesteia s-au aflat patru pasageri – trei bărbaţi şi o femeie, din medii şi cu experienţe de viață  foarte diferite. Unul dintre ei este cel mai tânără persoană care a călătorit vreodată în spațiu, în timp ce o femeie este cel mai vârstnic călător în cosmos.

La bordul New Shepard s-a aflat Jeff Bezos, fondatorul și recent pensionarul director executiv al Amazon.com, care a înființat Blue Origin în urmă cu mai bine de două decenii. El a investit câteva miliarde de dolari în companie, creând New Shepard, precum și vehiculul de lansare orbital New Glenn în curs de dezvoltare, motorul BE-4 și conceptele de aterizare lunară.

De asemenea, la bord s-a aflat Mark Bezos, fratele mai mic al lui Jeff Bezos, care a fost invitat de fratele său. La 1 iulie, Blue Origin a anunțat că Wally Funk, care a finalizat examenele medicale de astronaut în urmă cu șase decenii ca una dintre femeile „Mercury 13”, va fi unul dintre călătorii în spațiu de pe nava sa. Cea de-a patra și ultima persoană, adolescentul olandez Oliver Daemen, s-a alăturat oficial echipajului pe 15 iulie. Daemen a luat locul câștigătorului unei licitații din 12 iunie, care a oferit 28 de milioane de dolari pentru scaun, dar care nu a mai putut participa, potrivit spacenews.com. 

La 82 de ani, Funk a devenit cea mai în vârstă persoană care a zburat în spațiu, batând recordul stabilit de John Glenn când a zburat în spațiu pentru a doua oară pe naveta spațială în 1998 la vârsta de 77 de ani. Daeman, în vârstă de 18 ani, a devenit cel mai tânăr , bătând recordul stabilit de cosmonautul sovietic Gherman Titov în 1961, când a zburat cu aproximativ o lună înainte de a împlini 26 de ani.

„Este cea mai bună zi din viața mea”, a spus miliardarul Jeff Bezos, după întoarcerea în siguranță pe Pământ.

New Shepard a plecat de pe site-ul de lansare One Blue Origin din vestul Texasului la 9:12 a.m. Est în misiunea NS-16. Capsula echipajului, numită RSS First Step, s-a separat de rapel și a atins o altitudine maximă de 107 kilometri înainte de a coborî sub parașute la o aterizare la 10 minute și 10 secunde după decolare. 

 

Ultima oră
Pe aceeași temă