-0.1 C
București
joi, 9 decembrie 2021
AcasăȘtirile zileiRacheta New Shepard a lui Jeff Bezos și-a încheiat călătoria în spațiu

Racheta New Shepard a lui Jeff Bezos și-a încheiat călătoria în spațiu

La bordul acesteia s-au aflat patru pasageri – trei bărbaţi şi o femeie, din medii şi cu experienţe de viață  foarte diferite. Unul dintre ei este cel mai tânără persoană care a călătorit vreodată în spațiu, în timp ce o femeie este cel mai vârstnic călător în cosmos.

La bordul New Shepard s-a aflat Jeff Bezos, fondatorul și recent pensionarul director executiv al Amazon.com, care a înființat Blue Origin în urmă cu mai bine de două decenii. El a investit câteva miliarde de dolari în companie, creând New Shepard, precum și vehiculul de lansare orbital New Glenn în curs de dezvoltare, motorul BE-4 și conceptele de aterizare lunară.

De asemenea, la bord s-a aflat Mark Bezos, fratele mai mic al lui Jeff Bezos, care a fost invitat de fratele său. La 1 iulie, Blue Origin a anunțat că Wally Funk, care a finalizat examenele medicale de astronaut în urmă cu șase decenii ca una dintre femeile „Mercury 13”, va fi unul dintre călătorii în spațiu de pe nava sa. Cea de-a patra și ultima persoană, adolescentul olandez Oliver Daemen, s-a alăturat oficial echipajului pe 15 iulie. Daemen a luat locul câștigătorului unei licitații din 12 iunie, care a oferit 28 de milioane de dolari pentru scaun, dar care nu a mai putut participa, potrivit spacenews.com. 

La 82 de ani, Funk a devenit cea mai în vârstă persoană care a zburat în spațiu, batând recordul stabilit de John Glenn când a zburat în spațiu pentru a doua oară pe naveta spațială în 1998 la vârsta de 77 de ani. Daeman, în vârstă de 18 ani, a devenit cel mai tânăr , bătând recordul stabilit de cosmonautul sovietic Gherman Titov în 1961, când a zburat cu aproximativ o lună înainte de a împlini 26 de ani.

„Este cea mai bună zi din viața mea”, a spus miliardarul Jeff Bezos, după întoarcerea în siguranță pe Pământ.

New Shepard a plecat de pe site-ul de lansare One Blue Origin din vestul Texasului la 9:12 a.m. Est în misiunea NS-16. Capsula echipajului, numită RSS First Step, s-a separat de rapel și a atins o altitudine maximă de 107 kilometri înainte de a coborî sub parașute la o aterizare la 10 minute și 10 secunde după decolare. 

 

Cele mai citite

Scandal cu salariile profesorilor

Pentru a acorda majorarările salariale de 16% din învățământ, amânate timp de doi ani, Guvernul are nevoie de aproximativ 3,8 miliarde lei, iar sindicaliștii...

Unde va ajunge compromisul pentru salariile din învățământ

Angajații din sistemul de învățământ s-au obișnuit deja de mulți ani să fie categoria socio-profesională cea mai vitregită de salarii bune sau măcar decente. Acum,...

Transnistria 2021, politica anilor `30: violențe, tortură și șantaj

Transnistria în anul 2021 se comportă cu locuitorii din mica regiune dintre Basarabia și Ucraina ca și cum ar fi revenit la politica anilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă