30 C
București
luni, 8 august 2022
AcasăInternaționalCriza din UcrainaPutin și Macron au discutat din nou luni pentru a dezamorsa situația...

Putin și Macron au discutat din nou luni pentru a dezamorsa situația din Ucraina

Vladimir Putin, președintele Rusiei, şi omologul său francez Emmanuel Macron au avut o convorbire telefonică luni, pentru a doua oară în ultimele patru zile, în plină criză legată de situația din Ucraina, a indicat Kremlinul, citat de AFP.

„Schimbul de opinii a continuat cu privire la situaţia legată de Ucraina şi problemele legate de garanţiile de securitate cerute pe termen lung cerute de Rusia şi care să fie constrângătoare din punct de vedere juridic”, a afirmat preşedinţia rusă într-un comunicat, publicat ulterior.

„Vladimir Putin a expus încă o dată amănunţit abordările de principiu ale Rusiei în problemele respective”, se menţionează în comunicatul Kremlinului, citat de RIA Novosti.

Cei doi lideri, care au avut deja o convorbire telefonică vineri, au convenit să-şi continue contactele telefonice, dar şi – potrivit Kremlinului – să studieze „posibilitatea” de a se întâlni personal.

„Acest schimb de opinii este o urmare a convorbirilor preşedintelui Republicii cu omologii săi rus şi ucrainean vineri, 28 ianuarie, şi se înscrie în aceeaşi logică a dezescaladării”, a indicat la rândul său Palatul Elysee după convorbire, transmite agerpres.ro.

Putin și Macron au abordat iar situația din Ucraina, salutând progresele făcute anterior în formatul Normandia pentru soluționarea conflictului din Donbas

Potrivit preşedinţiei franceze, cei doi şefi de stat „salută favorabil progresele făcute în format Normandia”, formatul existent al convorbirilor care reuneşte Rusia, Ucraina, Germania şi Franţa pentru reglementarea conflictului din Donbas, în estul Ucrainei.

Moscova este acuzată de la sfârşitul anului 2021 că a concentrat până la 100.000 de soldaţi în apropiere de frontiera ucraineană în vederea unui atac. Ca reacţie, SUA şi Marea Britanie au agitat ameninţarea unor noi sancţiuni împotriva Moscovei.

Rusia neagă orice intenţie în acest sens, cerând totodată garanţii scrise pentru securitatea sa, între care respingerea unei aderări a Ucrainei la NATO şi încetarea consolidării militare a Alianţei Nord-Atlantice în ţările din estul Europei care au aderat după 1997.

Această cerere-cheie a fost respinsă de SUA săptămâna trecută într-un răspuns scris transmis Moscovei. Kremlinul a indicat că reflectează asupra reacţiei sale.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Securicii fac poc, serviți cu AOC

Reducerea posturilor guvernamentale rămâne doar un enunț de adormit Mitsura. De parcă n-ar exista destule instituții controlate prin acoperiți, guvernanții crează Agenția pentru Operațiuni...

Coreea de Nord distruge un hotel din zona stațiunii Mount Kumgang

Considerat cândva un simbol al păcii între cele două Corei, un hotel plutitor dintr-o zonă turistică este distrus de guvernul nord-coreean. Muntele Kumgang, al cărui...

Avertizări de vreme instabilă, pentru mai mult de jumătate din țară

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, două avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de instabilitate atmosferică, valabile până miercuri în jumătate de ţară.Potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă