17.9 C
București
vineri, 24 septembrie 2021

Protest cu scandal în fața Palatului Cotroceni. Jandarmii i-au amendat pe polițiști cu 10.000 lei

Zeci de angajaţi din sistemul apărării, asistenţei sociale, culturii şi administraţiei publice au protestat în fața Palatului Cotroceni și la Guvern. Ei erau nemulțumiți de înghețarea salariilor bugetarilor în acest an. La Cotroceni, câțiva protestatari, sindicaliști din Poliție, s-au certat cu jandarmii și au acuzat că aceștia „au primit ordin să îi bruscheze, amendeze sau gazeze”.  La un moment dat, protestatarii au aruncat cu fumigene, potrivit Digi24.

Jandarmeria București a transmis ulterior că intervenția de la Cotroceni „nu a creat busculadă, ci a urmărit desfășurarea adunării publice în condiții de siguranță și legalitate”.

„Personalul militar al Jandarmeriei are dreptul să efectueze control corporal preventiv asupra persoanei şi bagajului acesteia în cazul în care aceasta participă la manifestări publice sau în alte locuri în care este interzis accesul cu produse ori substanţe periculoase. Sub un alt aspect, participanții au obligația de a nu participa la adunări publice cu materiale explozive sau incendiare”, potrivit unui comunicat al Jandarmeriei București.

În cursul după-amiezei, Jandarmeria București a transmis că a aplicat și amenzi contravenționale organizatorilor de la Federaţia Publisind. Acestea au o valoare totală de 10.000 de lei, conform prevederilor Legii 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, republicată pentru nerespectarea perimetrului adunărilor publice şi instigarea participanţilor de a părăsi locul special destinat şi de a se manifesta astfel încât să tulbure ordinea publică.

Totodată, au fost identificate patru persoane care au folosit materiale pirotehnice, atât în perimetrul destinat adunărilor publice, cât şi în afara acestuia, îngreunând vizibilitatea participanţilor la trafic, drept pentru care jandarmii din cadrul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti aflaţi în executarea atribuţiilor de serviciu au întocmit acte de constatare în vederea sesizării organelor competente, existând suspiciunea rezonabilă de săvârşite a infracţiunii de folosire fără drept a articolelor pirotehnice.

Pe timpul activităţilor au fost de asemenea legitimate şapte persoane şi verificate trei autoturisme, menţionează Jandarmeria. 

Ultima oră
Pe aceeași temă