25.2 C
București
luni, 27 septembrie 2021

Proiect pentru dezvoltarea turismului rural în regiunea transfrontalieră Giurgiu-Ruse

O strategie comună de valorificare a resurselor pentru dezvoltarea turismului transfrontalier în mediul rural din regiunea de graniţă Giurgiu – Ruse, a fost realizată de specialişti români şi bulgari în cadrul unui proiect european în valoare de 306.000 de euro, care a fostprezentat joi într-o conferinţă desfăşurată la Giurgiu.

„Organizăm astăzi această conferinţă în cadrul unui proiect cu finanţare europeană depus în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România- Bulgaria INTERREG V A Axa 2- O regiune verde. Proiectul are un buget de 306.00 de euro, a demarat în vara acestui an şi se întinde pe un parcurs de 14 luni, iar printre activităţile relevante ale proiectului se află şi această conferinţă: ‘Identităţi şi experienţe dunărene’. Centrul de Sprijin pentru IMM Ruse este partenerul nostru în cadrul proiectului şi avem totodată prezentă la Giurgiu o delegaţie a partenerilor noştri de la Prefectura Ruse şi de la Euroregiunea Danubius. Ne-am propus să realizăm în cadrul acestui proiect un studiu comun cu accent pe elementele de patrimoniu cultural şi astfel am ales zece sate din judeţul Giurgiu şi zece din Districtul Ruse, unde am avut mese rotunde şi întâlniri cu autorităţile publice şi antreprenori locali pentru identificarea priorităţilor strategice pentru dezvoltarea turismului. În urma studiului a fost realizată o strategie comună pentru dezvoltarea turismului transfrontalier în regiunea de graniţă Giurgiu- Ruse, am realizat un ghid turistic comun şi un album foto care vor fi distribuite în centre de informare, instituţii publice, în restaurante şi hoteluri”, a declarat preşedintele Asociaţiei Eastern Danube Convention & Visitors Bureau din Giurgiu, Clara Mărculescu.

Totodată, a fost realizată şi o expoziţie de fotografii din satele din Giurgiu şi din Ruse, filme de prezentare ale satelor de pe cele două maluri ale Dunării şi un site web cu informaţii despre experienţele tradiţionale autentice pe care fiecare comunitate le poate oferi.

„Noi lucrăm cu proiecte pentru dezvoltarea turismului şi sper că ceea ce facem să dea posibilitatea unei creşteri a numărului de turişti în amândouă regiunile Giurgiu şi Ruse şi să contribuim la dezvoltarea celor două regiuni”, a declarat directorul Centrului de Sprijin pentru IMM Ruse, Katia Goranova.

Organizatori au subliniat faptul că prin acest tip de activităţi „comunitatea unită poate demonstra că poate mişca lucrurile într- un domeniu în care autorităţile publice sunt mai greoaie”.

Prin acest proiect vor fi promovate oportunităţi turistice rurale, tradiţii locale, gastronomie locală în vederea creării de destinaţii de turism rural în regiunea de graniţă Giurgiu-Ruse.

Lora Sarkisyan, unul dintre specialiştii implicaţi în strategia proiectului, a declarat că în zonă există un patrimoniu cultural foarte bine păstrat, dar „turiştii nu recunosc, din păcate, aceste zone ca destinaţie pentru turism rural”, iar analiza arată că pentru a deveni cunoscuţi ca destinaţie pentru turism „trebuie să crească calitatea produselor turistice din Ruse şi Giurgiu”.

Ultima oră
Pe aceeași temă