13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiProiect de lege contra fraudei cu „Buletin de București”. Primii afectați ar...

Proiect de lege contra fraudei cu „Buletin de București”. Primii afectați ar fi cetățenii moldoveni

Deputatul PSD Neculai Iftimie și deputații ALDE Florică Calotă, Toma Petcu și Alexandru Baișan au întocmit un proiect de lege care, dacă va fi aprobat, va modifica Ordonanța de Urgență 97 / 2005.

OUG 97 reglementează evidența, domiciliul și actele de identitate ale cetățenilor români, iar modificarea acesteia urmărește stoparea fenomenului de “comercializare a luării în spațiu”, care este, potrivit expunerii de motive a proiectului de lege, “vechi de zeci de ani”.

“S-a ajuns în situația în care, într-o garsonieră de 12 metri pătrați sau casă cu două camere, figurează cu domiciliul sau reședința peste 5000 de persoane. Sunt cunoscute cazuri în care, pentru asemenea situații, s-au înființat secții de votare”, subliniază autorii proiectului de lege.

Viitoarea lege va acorda autorităților române dreptul ca, la emiterea unei cărți de identitate sau a unei vize de reședință, să țină cont de numărul de persoane care au deja domiciliul la acea adresă precum și de „exigențe minimale pentru locuință”. Dacă aceste condiții nu sunt îndeplinite, statul român va avea dreptul să refuze acordarea cărții de identitate sau a vizei de reședință.

 

Sute de cetățeni moldoveni au acte la aceeași locuință 

Cei patru deputați care au lansat acest proiect legislativ susțin că, la procedeul de comercializare a luării în spațiu, apelează, în ultimii ani, unii cetățeni moldoveni care, „după dobândirea cetățeniei române, cumpără o locuință și apoi iau în spațiu sute de conaționali contra unor sume de bani”.

Evident că aceste persoane provenite din Republica Moldova nu ajung să locuiască efectiv, cu sutele, într-o garsonieră din București, deși au acte de domiciliu pe o asemenea adresă. Dar funcționarea acestor rețele de „traficanți de adrese” face posibilă, pe de o parte, îmbogățirea ilegală a unor proprietari de locuințe, iar pe de alta aduce riscul unor fraude la alegeri – prin venirea la vot, la o anumită secție de votare, a unor persoane care nu locuiau în mod real în raza acesteia.

Asemenea prezențe la urne, suspect de numeroase, ale unor cetățeni extrem de “conștiincioși”, au fost semnalate inclusiv la referendumul pentru definiția familiei.

După ce Parlamentul va aproba modificarea OUG 97 / 2005, astfel încât să blocheze frauda cu documente de identitate, autoritățile de la București trebuie însă să ia măsuri compensatorii pentru a nu-i îndepărta de țara – mamă pe acei cetățeni, din statele vecine,  care doresc să se stabilească în România. Mai ales că, în anul 2018, sărbătorim Centenarul României Mari.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...
Ultima oră
Pe aceeași temă