Un nou proiect legislativ, care a primit aviz favorabil în comisia de buget, propune ca operatorii economici să fie obligați să emită bonuri fiscale doar la solicitarea clienților pentru plățile efectuate cu carduri de credit sau de debit.
În prezent, în România, comercianții sunt obligați să emită bonuri fiscale pentru toate tranzacțiile, inclusiv cele plătite cu cardul, chiar dacă clientul nu solicită acest lucru.
Proiectul legislativ este inițiat de deputatul USR Claudiu Năsui, deputatul PSD Alfred Simonis și deputatul liberal George Tuță.
Conform autorilor, toate tranzacțiile cu cardul sunt complet verificabile prin sistemul bancar, iar cerința de a tipări și înmâna un bon fiscal dublează înregistrările în bazele de date electronice, care sunt mult mai ușor de verificat.
Cum motivează susținătorii proiectului eliminarea bonului fizic
„Faptul că trebuie să dăm o bucată de hârtie pentru orice tranzacţie facem este o birocraţie. O birocraţie făcută din raţiuni fiscale pentru a certifica vânzările comercianţilor. Cu toate acestea tranzacţiile cu cârdul sunt 100% verificabile în sistemul bancar, deci raţiunile fiscale de la tranzacţiile cu cash nu se aplică”, susțin inițiatorii.
„Eliminarea obligaţiei de a emite bon fiscal în cazul plăţilor cu cârdul poate contribui la reducerea birocraţiei şi la simplificarea proceselor administrative pentru comercianţi”, mai transmit semnatarii proiectului.
În prezent, comercianții și prestatorii de servicii, denumiți utilizatori de aparate fiscale, sunt obligați să emită bonuri fiscale prin intermediul aparatelor de marcat electronice fiscale și să le înmâneze clienților. La cererea clienților, aceștia pot emite și facturi.