15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiPrognoza agrometeo: Seceta pedologică se menţine până pe 27 august

Prognoza agrometeo: Seceta pedologică se menţine până pe 27 august

“În cultura neirigată de porumb, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 centimetri, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi izolat optime, pe aproape întreg teritoriul agricol. Pe suprafeţe extinse din Dobrogea, local în estul, nord-estul şi izolat în nordul şi sudul Munteniei, sud-estul şi estul Moldovei, se va semnala seceta pedologică moderată şi puternică. Ritmurile de dezvoltare şi maturare la culturile de câmp vor evolua mai intens, în special pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

De asemenea, temperaturile maxime ridicate din aer, situate peste pragurile biologice critice de
rezistenţă (30 – 32 de grade Celsius) ale plantelor, vor determina în continuare răsucirea frunzelor în orele de amiază, uscarea parţială sau totală a aparatului foliar şi forţări stadiale”, arată prognoza emisă de specialiştii ANM.

Sub aspect fenologic, la cultura de floarea-soarelui se va înregistra maturitatea în ceară (70-100%) şi deplină (40-100%), în cea mai mare parte a regiunilor. Porumbul va parcurge maturitatea în lapte, ceară şi deplină (20-100%), cu o stare de vegetaţie pe ansamblu bună şi medie, respectiv medie şi slabă pe terenurile afectate de seceta pedologică.

La sfecla de zahăr se vor continua îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zahărului în rădăcină, iar la cartof, creşterea tuberculilor, veştejirea/uscarea vrejilor şi recoltarea la soiurile de vară.

De asemenea, la pomii fructiferi se vor semnala creşterea şi coacerea rodului, acumularea zaharurilor, precum şi recoltarea eşalonată a fructelor, în funcţie de atingerea maturităţii tehnologice. Viţa de vie din aproape toate podgoriile se va afla la creşterea şi acumularea zahărului în boabe, maturarea boabelor şi local recoltarea, îndeosebi la soiurile timpurii.

Specialiştii ANM recomandă eliberarea terenurilor de resturile vegetale, efectuarea arăturilor şi pregătirea terenului pentru campania de toamnă. Lucările se vor putea efectua în condiţii bune, îndeosebi în zilele fără precipitaţii.

Din punct de vedere termic, în intervalul menţionat va predomina un regim al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, în majoritatea regiunilor.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 18 – 29 de grade Celsius, mai ridicată cu 1 – 5 grade Celsius în raport cu mediile multianuale, la nivelul întregului teritoriu agricol. Temperatura maximă a aerului va oscila între 26 şi 35 de grade Celsius, în aproape toate zonele de cultură, iar cea minimă a aerului va fi cuprinsă între 10 – 23 de grade Celsius, în cea mai mare
parte a ţării.

În perioada menţionată instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi sub formă de aversă, dar şi torenţiale, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului. Totodată, cantităţile de apă prognozate pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi condiţii de producere a grindinei.

Cele mai citite

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...
Ultima oră
Pe aceeași temă